Як правильно працювати з електричним рубанком

Як правильно працювати з електричним рубанком
30.06

Електричні інструменти представлені на вітчизняному ринку в широкому розмаїтті, що дозволяє підібрати найбільш підходящу модель. При роботі з натуральним деревом і його похідними часто використовується електричний рубанок. Його основна функція полягає в тому, щоб стругати деталі, а популярністю він користується як серед професіоналів, так і серед любителів. Електрорубанки дозволяють надати заготівці необхідні розміри, зробивши її максимально рівною. Електричний рубанок відрізняється високою швидкістю роботи і підвищеною точністю, що робить його більш бажаним придбанням, ніж механічний аналог.

Що таке електрорубанок?

як працювати електрорубанком

Представлені в нашому каталозі електрорубанки можна розділити на дві категорії. У першу входять побутові, а в другу – професійні моделі. Різниця між ними в основному полягає в тривалості безперервної роботи, а також потужності. Основним конструктивним елементом погоди є його мотор, який приводить в рух інструмент. Він працює від мережі, що дозволяє запустити обертання ножів, знімають з поверхні дерева шар матеріалу. Відведення стружки і пилу здійснюється за рахунок патрубка, який також можна підключати до пилососа.

Підготовчі роботи з електрорубанком

електричний рубанок

Як працювати електричним рубанком? Подібне питання зазвичай задають покупці, які вирішили перейти від класичних ручних інструментів до більш сучасним електричним моделям. Перед початком роботи необхідно ознайомитися з інструкцією по застосуванню пристрою, а також вивчити його будову і стан:

  • корпус не повинен мати тріщин або інших дефектів;
  • кабель та ножі повинні бути в ідеальному стані;
  • робочі елементи повинні бути міцно закріплені;
  • механізм не повинен містити пилу.

При роботі також краще використовувати спеціальну екіпіровку без звисаючих кінців. Рукава не повинні бути занадто довгими, так як в цьому випадку виникає ризик травматизму. Провід не повинен бути внатяжку при роботі з рубанком.

Перевірка і налаштування передній частині пилки

пристрій електрорубанка

Як користуватися електролобзиком ми вже розібралися, тепер варто поговорити про особливості застосування рубанка. Першим ділом потрібно налаштувати положення передньої пилки. Для цього достатньо виконати кілька простих маніпуляцій:

  • інструмент слід відключити від мережі;
  • підготувати накладку і зафіксувати плиту;
  • встановити ніж у верхній позиції;
  • лінійку слід використовувати для перевірки збігу плит;
  • відсутність паралельності зазвичай викликано наявність сторонніх предметів.

Такі прості дії дадуть змогу відрегулювати передню частину пилки перед застосуванням рубанка.

Регулювання і установка ножів

2-4

Сучасні інструменти дозволяють підігнати робочі елементи перед початком стругання так, щоб отримати найбільш виразний результат. Наступним етапом налаштування буде установка ножів у відповідності з площиною підошви. Відступ ножа від підошви рубанка говорить про те, як глибоко робочий елемент буде вгризатися в матеріал під час стругання. Спеціальний інструмент дозволить точно налаштувати положення перед застосуванням ножа рубанка. Пам'ятайте, що робочий елемент завжди повинен розташовуватися паралельно плиті підстави.

Виконання різних видів робіт з допомогою електрорубанки

як стругати електрорубанком

Що можна робити електрорубанком? Перевагою інструменту є його універсальність. Сучасна техніка дозволяє виконати різні роботи, не вдаючись до використання додаткових інструментів. Найчастіше рубанком з електроприводом користуються для таких робіт:

  • стругання заготовок;
  • вибірка чверті;
  • зняття фасок.

Як працювати рубанком? Важливим моментом при використанні даного електричного інструменту є розуміння того, яка заготівля підходить для виконання робіт. Вона повинна бути ретельно висушеної і не мати сучків. Поверхня дерев'яної заготовки потрібно додатково перевірити на наявність різного кріплення в структурі. Частинки болтів, гайок або інші металеві елементи можуть не тільки впливати на якість обробки, але і пошкодити електричний елемент при падінні на робочу поверхню. Заготовка не повинна містити тріщин і опуклих областей. Перед початком робіт слід зафіксувати дерев'яну деталь, використовуючи не менше двох фіксаторів. Кабель інструменту повинен залишатися у вільному положенні протягом всіх робіт.

Стругання дощок за допомогою електричного рубанка

стругання досок електрорубанком

Для виконання подібних робіт і призначений цей інструмент. Під час стругання робота електрорубанком передбачає рух інструменту від торця дерев'яної заготовки. Робочий елемент повинен пересуватися вздовж волокон. При обробці торцевих частин заготовки слід встановити ніж на мінімальну глибину. Під час стругання потрібно контролювати відсутність стружки під п'ятою інструменту. Обробка граней здійснюється поетапно. Кожній поверхні дерев'яної заготовки потрібно приділити окрему увагу.

Стругання поверхні пиломатеріалів

Правильна робота з електрорубанком, якщо заготовки відрізняються великими розмірами, передбачає проходження по поверхні кілька разів. Виключити перевантаження електропривода можна завдяки установці ножа на мінімальну глибину. Це особливо важливо, якщо працювати доводиться з твердими породами деревини.

При виконанні робіт важливо, щоб п'ятка електроінструменту завжди була паралельною поверхні заготовки з деревини. Як працювати електрорубанком з максимальною ефективністю? Для цього потрібно встановити глибину обробки граней з урахуванням їх кривизни. Якщо потрібно тільки чорнова обробка, інструмент можна водити і впоперек волокон. Знизити ризик утворення дефектів на поверхні можна завдяки більш повільною і ретельній роботі.

Особливо уважним потрібно бути майстру, якщо при створенні заготовки було використано кілька елементів. У цьому випадку електрорубанок повинен переміщатися по 45-градусним кутом. Як стругати електрорубанком? Електричний інструмент для роботи з деревиною слід переміщати так, щоб зусилля для його руху було розподілено рівномірно.

Вибірка чверті з використанням електроінструменту

Пристрій електрорубанки таке, що з його допомогою вдається впоратися з цілим рядом робіт, включаючи вибірку чверті в дерев'яній заготовці. Для початку потрібно провести підготовчий етап, встановивши у відповідному положенні фіксатори. Для проведення процедури можна скористатися декількома різними методами. У першому випадку робота з електрорубанком здійснюється шляхом переміщення деталі на верстаті, а в другому по дерев'яній заготовці рухається сам інструмент

Техніка безпеки

як правильно стругати електрорубанком

У багатьох користувачів виникає питання, як правильно стругати електрорубанком, щоб не пошкодити заготівлю і не отримати травму при виконанні робіт. Для цього потрібно слідувати рекомендаціям виробника і майстрів, які застосовують цей інструмент не перший рік і відмінно знають про його особливості.

Перед початком робіт потрібно прочитати інструкцію електрорубанок як користуватися, щоб зрозуміти ази роботи з цим інструментом. Не вмикайте пристрій, якщо мережевий шнур має видимі пошкодження. Першим ділом потрібно буде заізолювати провід і переконатися в тому, що він здатний подавати струм на електропровід. Після завершення робіт слід обов'язково відключити пристрій від мережі, оскільки найменша необережність призведе до травм.

Як користуватися електрорубанком? Активувати інструмент для стругання дерев'яних заготовок слід тільки перед тим, як опустити його на заготовку. Майстру потрібно дочекатися, коли прилад в його руках набере необхідні оберти. Тільки після цього можна проходити по поверхні деталі. Класти прилад на поверхню після його вимикання можна тільки тоді, коли робочий елемент повністю зупинився. Якщо тимчасова зупинка інструменту, то класти його треба тільки на бік.

В каталозі Start Pro можна підібрати інструмент під будь-які цілі. Наші консультанти завжди готові відповісти на ваші додаткові запитання. Ми забезпечимо оперативну відправку кожного замовлення.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі