Як вибрати шабельну пилу

Як вибрати шабельну пилу
29.11

Зміст:

  1. У яких сферах застосовується шабельна пила
  2. Класифікації моделей
  3. Технічні характеристики електроножівка
  4. На що звертати увагу при виборі шабельної пили
  5. Як вибрати шабельну пилу
  6. Поради щодо безпеки

Широкий асортимент і різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки і електролобзика, однак має більш розширений функціонал. Він призначений для різання металу, гіпсокартону, композиту, пластику, дерева. Йому під силу обробка цегли та бетону. Конструктивне виконання шабельної пили досить проста: вона має корпус і ріжучу частину, яка, здійснюючи руху зворотно-поступального характеру, прорізає заготовку.

Вибір шабельної пили обумовлений її перевагами. Поздовжня витягнута форма редуктора і оптимальна довжина полотна дозволяють працювати з інструментом в різних умовах, у тому числі у важкодоступних місцях і обмеженому просторі. Ергономічне виконання пилки забезпечує зручність роботи на вазі для обробки деталей різної форми, обрізки дерев, розчищення крон, розпилювання великих гілок. Завдяки високій маневреності і оснащення вузьким полотном, шабельну пилу можна використовувати для формування фігурного різання, випилювання деталей криволінійної форми, вирізання складних конструкцій.

Експлуатація шабельної пили при демонтажних роботах дає можливість швидко прорізати отвори, демонтувати металеві труби опалення. Причому такий інструмент здатний перерізати дерев'яний брус одночасно з цвяхами, які в нього вбиті. На відміну від дискових і ланцюгових, шабельний інструмент більш безпечний, при роботі не утворює пилу, іскор, окалини, не нагріває оброблюваний матеріал.

У яких сферах застосовується шабельна пила

У яких сферах застосовується шабельна пила

Для того щоб знайти відповідь на питання, як вибрати шабельну пилу, необхідно визначити, у якій сфері діяльності використовувати. Завдяки своїй багатофункціональності, інструмент застосовується:

  • у будівництві;
  • для обробки металу;
  • різання деревини;
  • в автомайстерень;
  • для виконання оздоблювальних, будівельних, монтажних, покрівельних, слюсарних операцій.

Электроножовка легко працює з усіма матеріалами за умови правильного вибору оснащення. Технічні характеристики оброблюваної деталі – ще один важливий фактор, що визначає, як вибрати шабельну пилу. Зокрема, полотна для шабельних пив можуть мати різні розміри і конструкції зубів, які визначають вид та щільність матеріалу.

Інструмент використовується для догляду за присадибною ділянкою, в садово-парковому дизайні. З його допомогою обрізають дерева, формують крони, розрізають дошки і труби, обробляють гіпсокартон і гіпсоволокно, пінобетон, сухе і сире дерево. За допомогою цього інструменту формують прямолінійні і фігурні різи. Таким чином, однозначною відповіддю на питання, як вибрати шабельну пилу, можна вважати: виходячи з виду і обсягу робіт, а також характеристик оброблюваних матеріалів.

Класифікації моделей

Розглядаючи представлені в асортименті магазинів шабельні пили, як вибрати кращу з них – задається питанням більшість покупців. Сучасні моделі електроінструменту розрізняються базовими показниками, причому функціональність різних брендів практично однакова. Відмінності лише у використовуваних комплектуючих деталях і матеріалах виготовлення і, відповідно, їх вартості.

Шабельні пили, як вибрати підходящу модель для будинку або виробництва, підкажуть їх технічні параметри. При виборі оптимального варіанту доцільно порівнювати характеристики обладнання з потреб їх використання, щоб не переплачувати за функції і можливості, які не будуть використовуватися.

Існуючі моделі умовно можна поділити на побутові і професійні.

Професійні

Промислова шабельна пила орієнтована на тривалу безперебійну роботу, має широкий набір функцій і додаткових можливостей, хорошу комплектацію. Зазвичай виготовлена з високоміцних матеріалів. Її робочий ресурс розрахований на безперервну роботу протягом 6-10 годин. Багато професійні моделі оснащені електронними системами керування, регулювання і контролю. З недоліків можна виділити досить високу вартість і значна вага.

Побутові

Моделі для домашнього використання більш легкі, ергономічні та компактні. Їх функціонал нічим не поступається професійним варіантами. Однак побутова пила не розрахована на інтенсивну роботу і потребує просте. Крім того, такі моделі інструменту можуть мати більш слабкі технічні характеристики, оскільки в побутових умовах сверхпроизводительность і тривала безперебійна робота просто не потрібні. Такі шабельні пили відмінно справляються з основними завданнями при роботі вдома і в саду.

Технічні характеристики електроножівки

Технічні характеристики електроножівки

Базовими критеріями вибору шабельних інструментів вважаються:

  • потужність;
  • глибина розпилу;
  • частота ходу;
  • амплітуда руху ріжучого полотна;
  • наявність додаткових функцій.

Використання пив з великою потужністю гарантує продуктивну роботу з матеріалами, що володіють високою опірністю. Середній діапазон становить від 0,8 до 1 кВт. Потужність визначає швидкість розпилювання, частоту і довжину ходу ріжучого полотна, а також можливість застосування визначених типів оснастки. Обладнання високої потужності легше справляється з великими деталями з твердого матеріалу.

Частота руху ріжучого полотна на сучасних моделях може досягати 3000 ходів в хвилину. Можливість регулювання даного параметра дозволяє налаштувати індивідуальний режим роботи згідно з виробничими потребами.

Значення показника глибини розпилювання залежить від щільності матеріалу: для м'яких варіантів максимальний показник складає 300 мм, для твердих – 130 мм. На вибір інструменту, виходячи з цього параметру, значною мірою впливає характер операції. Наприклад, для розпилу великих балок більш важливою є швидкість роботи, а не філігранність її виконання.

На що звертати увагу при виборі шабельної пили

Підбираючи оптимальну шабельну пилу, виходячи з потреб і сфери використання, має сенс звернути увагу на деякі чинники, які допоможуть зробити роботу з пилкою більш зручною та продуктивною. Хорошій швидкості виконання операцій сприяє наявність додаткових функцій.

Регулювання швидкості

Допомагає налаштувати режим роботи пили під тип матеріалу і його щільність. Може мати конструктивне виконання у вигляді електронної кнопки або повзунка. Вибираючи той або інший варіант, слід виходити з власних уподобань.

Захист від перевантажень

Контролює інтенсивність експлуатації обладнання та при перегріві двигуна автоматично відключає його. Таким чином, запобігає передчасний знос і поломка агрегату. Особливо важлива ця функція для користувачів, що віддають перевагу навантажувати обладнання на повну потужність.

Придушення вібрації

Ця функція встановлюється переважно на професійних, дорогих моделях, оснащених системою динамічного противаги, що приглушує шум і вібрації. В бюджетних моделях ці функції виконують еластичні накладки на рукоятках і редукторі.

Ергономіка

Експлуатація інструментів повинна бути зручною, безпечною і ефективною. Зазвичай конструкція шабельної пили схожа на дриль з ручкою у формі літери D, проте багато виробників передбачають більш зручні модифікації. Робочі рукоятки можуть бути оснащені протиковзкими накладками і рифлениями, поворотними системами. Щоб інструмент можна було тримати двома руками, використовується спеціальний кожух на редукторі або додаткова рукоятка.

Заміна пиляльного полотна

Для заміни ріжучого оснащення необхідно зрушити фіксатор або стопорне кільце. Багато виробників перекривають доступ до цього сайту кожухом, що ускладнює процес встановлення патрона. Вдосконалені моделі оснащені швидкозмінний патрон і механізмом, що дозволяє фіксувати ріжуче полотно зубцями вгору.

Як вибрати шабельну пилу

Як вибрати шабельну пилу

Ознайомившись з перевагами і особливостями різних моделей шабельних пив, зробити правильний вибір, ідеально забезпечує виконання запланованих завдань, що задовольняє виробничі і побутові потреби, буде нескладно. Приємним доповненням до оптимальним технічним характеристикам може служити наявність підсвічування, що дозволяє працювати на ділянках з недостатнім освітленням, а також зручний кейс для зберігання і транспортування.

Вибираючи підходящий інструмент, слід звернути увагу на модифікацію залежно від джерела живлення двигуна. Крім мережевих моделей, існує широкий ряд акумуляторних, відрізняються оптимальним співвідношенням вартості і функціональності.

Поради щодо безпеки

При роботі з пилою слід дотримуватися правил техніки безпеки, встановлені щодо електрообладнання. Необхідно використовувати захисні засоби, такі як окуляри і спеціальні навушники, оскільки інструмент досить галасливий при роботі утворює велику кількість стружки і тирси, що розлітаються в усі сторони.

У ході роботи необхідно постійно контролювати процес, щоб запобігти затискач або зворотну віддачу полотна. У робочій зоні не повинно бути сторонніх предметів і проводів.

По закінченні роботи ріжуча головка може бути гарячою, тому в разі заміни слід дочекатися повного остигання.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі