Як користуватися електролобзиком

Як користуватися електролобзиком
30.06

Застосування електричних інструментів дозволяє в значній мірі полегшити роботу під час ремонту і будівництва нових споруд. Електролобзик буде доречний і при виробництві меблів, при виконанні столярних робіт. З його допомогою можна займатися різкої м'яких і твердих порід дерева, працювати з пластиком, гіпсокартоном, іншими матеріалами. Випилювання електричним лобзиком також застосовується для того, щоб обробити плитку і металеві поверхні. Перед роботами слід визначитися з твердістю і крихкістю матеріалу, щоб знайти відповідну техніку випилювання.

Для яких цілей використовується електролобзик?

випилювання єлектричним лобзиком

У попередніх статтях ми розбиралися з тим, як зняти фарбу зі стін, а тепер варто поговорити про те, для чого використовують електричний лобзик. В першу чергу, він служить для обробки всіляких дерев'яних заготовок. Інструмент активно використовується при виробництві меблів, так як дозволяє отримувати деталі будь-яких форм і розмірів. У користувача є можливість вибрати не тільки серед широкого асортименту оброблюваних матеріалів, але і відповідний режим розпилювання. Випилювання електричним лобзиком застосовується для таких завдань:

  • створення прямолінійних і криволінійних прорізів;
  • випилювати круглі отвори, не пошкоджуючи листовий матеріал;
  • розрізати тонколиста метал і заготовки із сплавів;
  • виготовляти вироби з натурального дерева незалежно від форми і розмірів;
  • розрізати пластикові заготовки;
  • розпиляти облицювальна кахель;
  • різати керамограніт.

Інструмент використовується для поводження з різноманітними матеріалами, для чого потрібно встановити відповідну потужність. Він може бути як побутових, так і напівпрофесійним. Лобзик дозволяє мінімізувати кількість інструментів, необхідних для роботи з металевими, дерев'яними або іншими заготовками.

Основні особливості підготовки електролобзика до роботи

Випилювання електролобзиком передбачає виконання певних підготовчих робіт. Першочерговим завданням стане пошук підходящого полотна, створеного для роботи з конкретними заготовками. Для впевненої роботи електричним лобзиком треба ретельно вивчити його конструктивні особливості. Вони досить прості, щоб уникнути регулярних поломок і необхідності часто відвідувати майстерню в цілях ремонту і відновлення пристрою.

Пристрій електролобзика

2

Робота з електричним лобзиком не буде представляти серйозних складнощів, якщо знати його пристрій. Для створення інструменту кожен виробник застосовує сталеву або алюмінієву опору, яка також виконує роль направляючої. Вона дозволяє задати певний кут під час різання. При постійному утримуванні інструмента в одному положенні за допомогою опори можна буде максимально точно розрізати матеріал. Найчастіше у користувача є можливість вибрати певний кут до 45 градусів. У той же час у деяких моделей електролобзиків кут нахилу полотна є фіксованим, що потрібно враховувати.

Випилювання електролобзиком здійснюється за рахунок спеціальної пилки. Вона відрізняється високочастотними рухами, які відбуваються перпендикулярно площині матеріалу. Швидкість руху пильного полотна може досягати 53 обертів за секунду. Для досягнення таких високих результатів обладнання має продуктивним електричним мотором. Його потужність може становити 200-900 Вт, що дозволяє зробити з невеликого електроінструменту багатофункціонального помічника.

Зручна ручка полегшує роботу з інструментом, а також знижує навантаження на руку під час розпилювання. В конструкцію входить міцний ролик, який коригує рух пильного полотна. Спеціальна кнопка допомагає запустити лобзик в автоматичному режимі, що дозволяє не утримувати клавішу пуску постійно затиснутою.

Як убезпечити себе та оточуючих при роботі з електроінструментом?

Електричні лобзики являють собою досить безпечний інструмент. У той же час потрібно дотримуватися певних заходів обережності, щоб не стикатися з неприємними ситуаціями в процесі використання інструменту. Користувач повинен дотримуватися всі правила і заходи, що вказує виробник. Робочу зону завжди слід тримати чистою, прибравши перед роботою зайві предмети і матеріали. Не забувайте видаляти ошурки й обрізки з поверхні столу. Застосування засобів індивідуального захисту дозволить уникнути появи скалок. У перелік засобів індивідуального захисту, крім рукавичок, входять окуляри і захисна маска.

Вибираємо правильну пилку для електролобзика

3

Комфортна і якісна обробка буде можливою тільки в тому випадку, якщо правильно підібрати пиляльне полотно для електроінструменту. Тут є кілька рекомендацій, які допоможуть визначитися з підходящим варіантом:

  • Розпил дерев'яних заготовок здійснюється за допомогою пилки із середнім кроком зубців. Таке полотно відмінно впорається з паркетної дошкою, а також іншими видами підлогового покриття. Для робіт з цільного дерева краще використовувати пилки з маркуванням «clean for wood».
  • Обробити металеве полотно можна за допомогою пильного полотна, яке відрізняється мінімальною товщиною і невеликими зубцями. Такі пили зазвичай використовують для роботи з металом товщиною до 5 мм Чим міцніше буде метал для обробки, тим дрібніше повинні виявитися зубці. Маркування таких полотен – «for metal».
  • При обробці кераміки або керамограніта потрібне полотно, в якому зубці замінює абразив. Роль останнього часто виконує алмазна крихта. Маркування полотен для роботи з кахлем – «special for ceramics».

Плануючи займатися фігурним пилянням, слід знати, що для цього існують особливі пильні полотна, які відрізняються мінімальним розміром зубців, що виключає їх застрявання при виконанні повороту полотна. Спеціальна пилка покращує якість різу.

Як пиляти дерево з допомогою лобзика?

як пилити дерево за допомогою лобзика

Робота з електричним лобзиком найчастіше відбувається при обробці дерев'яних заготовок. Від майстра потрібно знайти підходящу пилку, що зробити нескладно. На ринку доступний величезний вибір полотен з кроком зубців від 2,5 до 4 мм, що є ідеальним вибором для обробки дерев'яних поверхонь. Працюючи з деревом, рекомендується встановити частоту ходу в максимальне положення. Зменшити хід можна тільки в тому випадку, якщо полотно перегрівається під час роботи, що може привести до дискомфорту. Підвищити швидкість пиляння можна з допомогою активації маятникового ходу. У той же час потрібно пам'ятати, що ця опція знижує якість пропила.

Як пиляти метал електричним інструментом?

5

Питання, як випилювати лобзиком, виникає у багатьох власників даного електроінструменту. Працювати з металом і сплавами рекомендується пилами з позначенням «for metal», так як його крок зубців в 1-2 мм буде ідеальним варіантом для роботи з металевими заготовками. Опцію маятникового ходу при обробці металу краще відключити, а переміщати інструмент по поверхні слід повільно.

Як пиляти пластик електролобзиком?

як пилити пластик за допомогою лобзика

Розглядаючи процес пиляння різних матеріалів, можна помітити, що якість обробки багато в чому залежить від правильно підібраного пильного полотна. Пластикові елементи не є винятком. Краще всього для роботи підходить пилка з дрібними зубцями, яку використовують при обробці металевих елементів, що підвищує точність роботи. Маятниковий хід можна залишити в мінімальному значенні або зовсім його вимкнути, а частота ходу не повинна перевищувати 40 відсотків.

Як пиляти ламінат, ДСП за допомогою лобзика?

як пилити дсп лобзиком

Фігурне випилювання лобзиком користується великою популярністю, особливо якщо мова йде про підлогових покриттях або меблевому сировину. Для обробки ламінату і ДСП потрібно пилка зворотного реза, що дозволить досягти чудової якості пропилу. Якщо використовується звичайне пиляльне полотно, то працювати потрібно на тильній стороні матеріалу. Частоту ходу слід встановити в максимальному положенні, а від маятникового ходу краще відмовитися, щоб не довелося обробляти підготовлену поверхню додатково.

Як пиляти кахель?

8

Ще один поширений питання серед новачків стосується роботи з керамічною плиткою. Пиляти кахель можна тільки пиляннями, які не мають зубів. Різка кахельної або керамічної плитки відбувається нечасто, тому пари полотен з абразивним покриттям буде достатньо. Для обробки поверхні не потрібно підключати опцію маятникового ходу. Навіть в початковому положенні вона буде негативно позначатися на якості пропилу.

Як випилювати кола і овальні елементи?

У багатьох покупців виникає питання про те, як пиляти лобзиком рівному? Дане питання стає особливо актуальним, якщо потрібно отримати отвір у вигляді овалу або кола. Для цього потрібно просвердлити кілька отворів діаметром свердла, яке буде відповідати розмірам полотна.

Виконання криволінійного розпилювання передбачає використання вузької пилки. Працювати потрібно з мінімальним натиском. Пересувати інструмент по поверхні слід повільно, що дозволить отримати рівні краї розпилу. Користуватися слід тільки гострим полотном.

Фігурний рез електролобзиком

фігурний віріз лобзиком

У ряді випадків можна різати матеріали і без підготовки матеріалу шляхом свердління отворів в ньому. Для цього потрібно встановити підошву електролобзика після контуру нанесеної розмітки та включити інструмент. Положення інструменту вибирають так, щоб забезпечити найбільш точний пропив. У майстра є можливість поміняти кут пилки в процесі роботи. Виконувати пропив слід до моменту, поки не вдасться пройти заготівлю наскрізь. Пиляння вилучають і встановлюють у найбільш зручному положенні для продовження робіт. При виконанні фігурного різання слід виключити різкі рухи. Полотно повинно відрізнятися частими зубцями.

Особливості випилювання прямолінійних елементів

При роботі з прямолінійними елементами важливо правильно підібрати пилку, відповідну особливостям конкретного матеріалу. Також потрібно налаштувати інструмент, встановивши відповідну потужність, частоту ходу і значення маятникового ходу.

Догляд за електролобзиком

догляд за лобзиком

Правильна робота електролобзиком буде забезпечена тільки в тому випадку, якщо приділяти увагу догляду за приладом після кожного його застосування. Обслуговування електричного лобзика відбувається шляхом змазування його штока і редуктора. Якщо інструмент не працює на знос, то і звук в момент його включення буде ледь чутний, а рух стане більш плавним. Вал електродвигуна приводиться в рух завдяки підшипників.

Виробники зазвичай використовують досить якісні елементи, але і вони не можуть працювати нескінченно. Після виходу з експлуатації потрібно зробити заміну, що зазвичай є нескладною процедурою. Для роботи механізму, відповідального за зворотно-поступальні рухи, використовується система підшипників ковзання, які без змащення дуже швидко зношуються. Приділяючи кілька хвилин часу обслуговування інструменту, його власник може значно продовжити строки використання електролобзика.

Вибирати мастило для інструменту потрібно в залежності від її консистенції. Мастило повинна бути тугоплавкої, так як в процесі роботи інструмент перегрівається, а стандартна мастило буде просто видавлюватися під дією тертя назовні, не захищаючи елементи від перевантажень.

Кілька корисних порад по використанню електролобзика

електричний лобзик

Фахівці Start Pro підготували декілька корисних рекомендацій, які допоможуть правильно користуватися електричними лобзиками:

  • Хід пилки повинен відбуватися знизу вгору, що передбачає правильне розташування заготовки. Її тильна сторона повинна бути зверху, що виключає появу пошкоджень на робочій поверхні.
  • Якщо працювати доводиться тільки з лицевої поверхні, то краще заклеїти її малярським скотчем в місці пропилу, що знизить ризик появи сколів.
  • Для зниження ризику пошкодження матеріалу в місці пропилу використовуйте полотна з «зворотними зубцями».

Використовуючи в повсякденній роботі електричний лобзик, можна помітити, що полотна є досить міцним і пружним елементом. З цієї причини для підвищення точності розпилювання користуйтеся тільки гострими пиляннями, що знизить ризик відведення полотна в бік від розмітки. Подавати лобзик вперед також слід тільки повільними рухами. При розпилі тонкої фанери або металу заготівля може сильно вібрувати в процесі. З цієї причини краще використовувати для цього робочий стіл, на якому заготовку можна додатково зафіксувати. Підібрати підходящий електролобзик ви завжди можете в нашому каталозі, де зібрані моделі від провідних брендів.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі