Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати

Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08

Зміст:

  1. Для чого потрібен електролобзик: види інструменту і сфера його застосування
  2. Види електролобзиків залежно від типу живлення та особливостей конструкції
  3. Вибираємо електролобзик: важливі технічні характеристики
  4. Додаткові функції електролобзика
  5. На що слід звертати увагу при виборі електричного лобзика

Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність у роботі крихкими, легко расслаивающимися матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик. Цей багатофункціональний інструмент дозволяє фігурний розпил, створити елементи химерної форми.

електролобзик

Для чого потрібен електролобзик: види інструменту і сфера його застосування

Йому «під силу» різка дерева, металу, пластику, гіпсокартону, керамічної плитки, скла і каменю. Сучасні електролобзики мають різні режими роботи, що дозволяють виконувати наступні функції:

  • швидка, груба розпилювання;
  • високоточна квітів декоративна різання;
  • створення візерункових елементів складних форм;
  • створення пропилу в місцях, недоступних для іншого інструменту;
  • розкрій листового металу та металевих профілів.

Для вибору електролобзика з оптимальними параметрами, що дозволяють виконувати необхідні види робіт, забезпечувати його довгу експлуатацію, продуктивність, надійність, необхідно враховувати ряд параметрів.

Види електролобзиків залежно від типу живлення та особливостей конструкції

В каталозі електроінструменту інтернет-магазину Star Pro представлені такі види електролобзиків залежно від типу живлення:

  • Мережеві, що працюють від електричної мережі. Їх перевагою є однакова потужність обладнання незалежно від тривалості використання. Однак потужність електролобзика в даному випадку часто залежить від напруги в мережі, причому обладнання схильне до частих поломок, пов'язаних з його стрибками. Істотним недоліком є необхідність наявності розетки в робочій зоні, що заважає роботі шнур, необхідність використання подовжувачів, а також велика витрата електроенергії.
  • Акумуляторні моделі володіють великою мобільністю і не залежать від напруги в електромережі. Вони мають значну вагу, оскільки батареї, що забезпечують більшу потужність, досить значних габаритів. Тривалість безперервної роботи залежить від ємності акумулятора.

незалежно від виду блоку живлення конструкція електролобзика включає в себе наступні елементи:

  • двигун, що приводить у рух ріжучий інструмент;
  • кривошипний механізм, що перетворює рух вала обертального в поступальний;
  • ріжучу робочу оснастку, зафіксовану за допомогою колодкового або гвинтового затиску;
  • підошву або платформу;
  • ергономічну рукоятку, що забезпечує комфортну роботу.

Більшість моделей електролобзика оснащений патрубком для підключення пилососа, який збирає пил і тирсу в зоні розпилу в процесі роботи.

моделі електролобзика

Вибираємо електролобзик: важливі технічні характеристики

Даний прилад може використовуватися як в побуті, так і на виробництві. При виборі оптимального варіанту необхідно враховувати ряд параметрів, які визначають його можливості, тривалість експлуатації, надійність, безпеку користувача.

Основними критеріями вибору служать потужність, технічні параметри, а також наявність додаткових функцій.

Потужність: яка необхідна

Встановлена потужність двигуна визначає швидкість виконання роботи, а також максимальну товщину матеріалу, що піддається обробці. Потужність інструмента, що використовується в побутових цілях та для реалізації робіт, які мають незначні обсяги, може становити приблизно 250-500 Вт.

Побутові моделі, що працюють від мережі, здатні пиляти деревину, товщина якої не перевищує 120 мм, або металеві заготовки товщиною до 10 мм. Необхідна для цих робіт потужність обладнання складає близько 600 Вт.

Для обробки дерев'яних заготовок, товщина яких становить 160 мм, або металевих деталей з товщиною до 35 мм необхідно використовувати професійні моделі, потужність яких досягає 1000 Вт. Такий інструмент здатний розрізати деревину товщиною до 160 мм і сталь товщиною до 35 мм

Частота ходу

Цей параметр визначає швидкість і якість виконання роботи. Для побутових варіантів електролобзика величина даного параметра становить 2,5-3,2 тисячі оборотів в хвилину. Професійні електролобзики оснащені механізмом, частота ходу якого становить 3-3,2 тисячі ходів/хв.

Багато сучасні моделі оснащені механізмом регулювання даного параметра, за рахунок чого процес різання профілів і листів, які мають різну товщину, оптимізується. Висока швидкість ходів ріжучого інструменту використовується для швидкого грубого різання, чорнової обробки заготовки. На низьких швидкостях виконують точну розпилювання або обробку тонких полотен з деревини.

Для роботи з металевими заготовками використовується висока швидкість, оскільки на низьких швидкостях збільшується вібрація інструмента. У той же час надмірно висока швидкість сильно перегрівається метал, що може викликати його деформацію.

Глибина пропилу: від чого залежить

Цей параметр визначає максимальну товщину і вид матеріалу, який може обробляти інструментом. Він залежить від потужності двигуна і становить для моделей, що працюють від мережі, від 50 до 120 мм для дерев'яних заготовок і від 5 до 10 мм для металевих.

Максимально допустимі значення товщини заготовки для професійних моделей складають до 160 мм для розпилювання дерев'яних деталей та 35 мм для різання сталевих конструкцій.

Максимальний діаметр отвору, який можна пропиляти електролобзиком

Особливості конструкції електролобзика дозволяють з його допомогою робити отвори різних діаметрів в тих місцях полотна, які недоступні іншим інструментам. Максимальний діаметр вирізуваного отвору залежить від товщини і ширини пилки, її форми та геометрії зубів.

Широкий вибір різальних полотен, що випускаються для електроінструменту, забезпечує можливість виконання круглих і фігурних отворів будь-яких розмірів.

Наявність кнопки фіксації: у чому перевага

Виконання більшості рутинних операцій по розрізанню дерев'яного полотна вимагають підтримки однаковій швидкості. Довге утримання кнопки, регулює швидкість ходу ріжучої частини, викликає швидку стомлюваність рук, що призводить до зниження концентрації уваги.

Наявність кнопки фіксації забезпечує додаткову зручність роботи з інструментом, необхідно встановити певний параметр і зафіксувати його. Операція буде виконуватися з рівномірною швидкістю протягом усього ходу роботи, а руки майстра не будуть піддаватися надмірному навантаженні.

функції електролобзика

Додаткові функції електролобзика

Наявність додаткових функцій не тільки розширює можливості електрообладнання, але і значно полегшує роботу з ним.

Сучасні електролобзики оснащені рядом додаткових функцій, найбільш необхідними з яких є наступні:

  • Система плавного пуску передбачена в основному для професійних моделей. Вона забезпечує м'який старт, що особливо важливо в роботах, пов'язаних з вирізанням заготівок відповідно до встановленої розміткою. Завдяки цій функції ріжуче полотно не зміщується з початкової точки з-за різкого ривка лобзика при включенні. Система, що обмежує величину пускового струму, поступово збільшує частоту руху штока, за рахунок чого знижується навантаження на електроінструмент та його конструктивні елементи.
  • Наявність маятникового ходу. Прискорює виконання робіт, пов'язаних з розпилюванням дерев'яних заготовок, за рахунок розгойдування ріжучого полотна у вертикальному і горизонтальному напрямку. Такий режим роботи забезпечує швидку грубу різання, при якій важливе значення має висока продуктивність. Використання багатоступінчастого механізму маятникового ходу забезпечує високу якість прямого розпилу. При частому використанні інструменту для розпуску довгих дерев'яних заготовок наявність цієї додаткової функції просто необхідно.
  • Наявність системи здування стружки є необхідною додатковою функцією, особливо актуальною для моделей, не оснащених патрубками для підключення до пилососа, оскільки наявність тирси на робочій поверхні значно знижує якість роботи і негативно впливає на здоров'я людини, що працює з інструментом. Найчастіше електролобзики забезпечені системою подачі повітря, яка відкидає тирсу в бік від інструменту, але в більш дорогих моделях встановлена система, що подає повітря до місця контакту різального інструменту та заготовки. Крім того, професійне обладнання оснащене системою регулювання подачі напору повітря, забезпечують можливість зміни потужності повітряного потоку.
  • Оснащення інструменту лазерним покажчиком, встановленим з лицьового боку, забезпечує більш ретельну зверху руху ріжучого полотна з розмічувальної лінією.
  • Наявність підсвічування забезпечує більш високу якість роботи і знижує навантаження на очі користувача. Особливість цієї функції полягає в тому, що вона виключає утворення тіні від інструменту і забезпечує більш чіткий контроль за рухом ріжучого полотна, що попереджає відхилення від розміченій лінії.

додатковими параметрами, визначальним вибір на користь того або іншого інструмента, можна віднести вага і габарити. Тут має сенсу виходити з власних уподобань, а також фізичних можливостей і тривалості безперервної роботи з інструментом.

На що слід звертати увагу при виборі електричного лобзика

При виборі електроінструменту важливе значення має матеріал виготовлення. Дешеві моделі зазвичай виконуються з пластикових деталей або металу, не має достатню міцність. Таке обладнання не тільки не забезпечить тривалу службу, але може бути небезпечним для людини.

Обладнання має бути зручним, забезпечувати комфортну і безпечну роботу з ним. Віддавайте перевагу відомим торговим маркам, виробники яких дбають про своїх покупців, забезпечуючи високу якість інструменту, його комплектуючих і додаткової оснащення.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі