Як вибрати точильний верстат для будинку

Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07

Зміст:

  1. Сфера використання та призначення заточувальних верстатів
  2. Види заточувальних верстатів: які бувають?
  3. Класифікація точильних верстатів залежно від їх призначення
  4. Основні критерії для вибору верстата для заточування
  5. Поради, які можуть стати в нагоді при виборі точильного верстата для будинку
  6. Правила безпеки при роботі на точильно верстаті

Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно. Раніше у всіх дворах були майстерні із заточування інструментів. Сьогодні промисловість пропонує більш сучасне точильний обладнання, яке може використовуватися і в побуті, і в промислових з метою - точильні верстати різних конструкцій і потужностей.

Сфера використання та призначення заточувальних верстатів

Терміном «заточувальний верстат» позначаються кілька різновидів такого електрообладнання.

Залежно від конструктивних особливостей і оснастки воно може виконувати наступні види роботи:

  • заточку і правку ланцюгів і іншої оснастки для електричних і бензопил;
  • заточку столярних та слюсарних інструментів і пристосувань: ножів, сокир, ножиць, різців, стамесок, свердел, фрез та іншого різального інструменту;
  • мокру шліфування для редагування ножів або різців рубанків;
  • оброблення металевих і дерев'яних заготовок за допомогою абразивного круга або шліфувальної стрічки;
  • гравіювання, заточування, чищення, відшліфовування з використанням Борфреза, які встановлюються на гнучкому валу.

Широкий спектр застосування електронаждака пояснює його високу популярність.

заточувальний верстат

Види заточувальних верстатів: які бувають?

Всі існуючі види точильних машин підрозділяються на три категорії, а критерієм, за яким здійснюється класифікація, служить тривалість безперервної роботи обладнання.

Точильні верстати бувають наступних видів:

  • Побутові, призначені для безперервної роботи протягом від 15 до 20 хвилин, після чого їх необхідно вимкнути приблизно на такий же час. Зазвичай мають невеликі розміри і можуть встановлюватися як вдома, в гаражі так і в невеликій майстерні.
  • Професійні. Час безперервної роботи даного виду електроінструменту становить близько восьми годин, між якими потрібно робити перерви, тривалістю близько 15 хвилин. Професійне обладнання має більші габарити, оснащено додатковими насадками, що дозволяють виконувати різні види робіт, застосовуються в майстернях або невеликих цехах.
  • Промислові відрізняються великою потужністю, що дозволяє працювати тривалий час без перерви. Оснащені панеллю керування.

Все точильні верстати без винятку мають захисний кожух, що захищає працюючого від летять іскор і відходів.

Класифікація точильних верстатів залежно від їх призначення

Точильні верстати, завдяки своїй універсальності, знайшли широке застосування як в побуті, так і на виробництві.

Залежно від виду виконуваних робіт електричні наждаки можна розділити на дві великі групи:

  • Універсальні, використовувані для більшості видів робіт із заточування ріжучих інструментів, що застосовуються в побуті, будівництві, сільському господарстві, столярних, ремонтних, слюсарних та інших роботах.
  • Спеціалізовані верстати. Вони призначені для виконання певного завдання, яка обумовлена ​​їх конструктивними особливостями.

Розрізняють спеціалізовані машини наступних видів:

  • для заточування ножів, оснащені плоскою рухомий майданчиком;
  • для роботи зі свердлами різних діаметрів, оснащені спеціальними патронами для їх фіксації;
  • для ремонту і відновлення ланцюгів, оснащені шліфувальними кругами і спеціальним кріпленням для ланцюга. Відносяться до спеціалізованих типів обладнання, тому найчастіше використовуються на виробництві;
  • для роботи з дисками, оснащені алмазними або керамічними дисками, що дозволяють відновити і заточити ріжучу кромку, зуби або лопаті різних відрізних дисків. Наявність спеціального майданчика забезпечує надійну фіксацію оброблюваних деталей.

Основні критерії для вибору верстата для заточування

При виборі оптимального електроінструменту, здатного забезпечувати виконання необхідних вам операцій, потрібно враховувати його технічні характеристики.

Основними параметрами для вибору точильного верстата є:

  • Потужність двигуна, що забезпечує певну швидкість обертання шпинделя. Величина даного параметра визначає те, з якими матеріалами ви зможете працювати. Велика потужність двигуна забезпечує можливість роботи з високоміцними марками сталі. Крім того, чим вище значення даного параметри, тим більше тривалість безперервної роботи.
  • Швидкість обертання диска або абразивного круга. Тут все просто - чим вона вища, тим міцнішим може бути матеріал, що піддається обробці. Однак використання обладнання з високою швидкістю обертання передбачає велику зносостійкість всіх його комплектуючих. Слід врахувати, що обладнання з високими швидкостями вимагає великої витрати електроенергії.
  • Зернистість диска визначає вид матеріалу, для якого він призначений. Диски з електрокорунду застосовуються для заточування вуглецевих сталей; з монокорунду забезпечують роботу з високолегованої сплавами; з карбіду кремнію дають можливість роботи з виробами з чавуну і металу; диски, з виготовлені з алмазної крихти забезпечують обробку надміцних матеріалів. Залежно від структурної щільності визначається вид робіт. Невисока структурна щільність (від 5 до 8) забезпечує ефективну повноцінну заточку всіх видів матеріалів, в той час як як значення від 9 до 16 забезпечує виконання тільки невеликого обсягу процедур по остаточної доведенні (наприклад, полірування).
  • Максимальний діаметр робочого кола. У побутових моделях складає близько 150 мм, а обладнання професійного рівня може бути оснащено дисками різних діаметрів, розмір яких залежить від складності та обсягу виконуваної роботи. Необхідно враховувати посадковий діаметр, що забезпечує певний вид абразивів, допустимих до використання з конкретною моделлю.
  • Важливе значення має вагу і габарити. Крім зручності монтажу, можливості легко переміщати верстат з одного робочого ділянки на іншу, дані параметри позначають і функціональність обладнання.

Великогабаритні, трудомісткі інструменти вимагають установки на верстати, що мають достатню масу і велику продуктивність. На компактному устаткуванні таке оснащення встановлювати не можна, оскільки воно швидко вийде з ладу, проте для роботи, пов'язаної з заточкою ножів, сокир або ножиць, досить побутових моделей невеликого розміру.

точильний верстат

Поради, які можуть стати в нагоді при виборі точильного верстата для будинку

Вибираючи точильний верстат для роботи в домашніх умовах, необхідно, щоб інструмент забезпечував виконання всіх робіт, які ви плануєте на ньому здійснювати.

Основним критерієм при виборі побутового електроінструменту є потужність приводу. Для домашнього використання досить від 300 до 600 Вт.

Швидкість обертання електродвигуна побутового призначення не повинна перевищувати 3000 оборотів в хвилину, однак цей параметр багато в чому залежить від напруги в мережі.

Наявність лампи, яка монтується на гнучкий шланг для освітлення робочої зони, буде додатковою перевагою.

Якщо обладнання необхідно прикріплювати до поверхні, в його комплектацію повинно виходити кріплення, а в підставі повинні бути передбачені отвори.

Правила безпеки при роботі на точильно верстаті

Проста конструкція цього обладнання не становить особливих складнощів при експлуатації. Досить дотримуватися простих рекомендацій, які забезпечать ефективність його роботи і безпеку майстра:

  • Установка компактних точильних верстатів повинна здійснюватися на масивній площині, яка здатна забезпечити гасіння вібрації, що виникає при контакті точильного каменю з оброблюваної поверхнею.
  • При установці додаткового оснащення необхідно дотримуватися сумісність технічних параметрів.
  • Обладнання повинно бути оснащено захисним кожухом.
  • При заточуванні ріжучих насадок і виконанні інших операцій необхідно використовувати захисні окуляри або маски для захисту особи.
  • Не можна використовувати несправне обладнання.

На сайті інтернет-магазину StarPro представлений широкий асортимент електроінструмент від виробника. Вся продукція сертифікована, її якість і надійність гарантовані.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі