Електричний дриль: поради щодо вибору

Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08

Зміст:

  1. Область застосування електричних дрилів
  2. Класифікація електричних дрилів в залежності від технічних параметрів
  3. Види дрилів за типом харчування
  4. Основні параметри електродрилі: що потрібно знати при виборі електроінструменту
  5. У чому відмінність ударного дриля від ненаголошеній
  6. Поради по експлуатації

Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.

Область застосування електричних дрилів

Електричні дрилі використовують для виконання різних операцій, пов'язаних з:

  • створенням отворів в поверхнях різної щільності;
  • формуванням заглиблень;
  • шліфуванням і вирівнюванням поверхні;
  • розмішуванням лакофарбових матеріалів;
  • очищенням поверхонь;
  • заточуванням різальних частин інструментів.

У деяких випадках можливе використання електродрилі замість двигуна, замінюючи тим самим електрорубанок, фрезер або лобзик.

Електричні дрилі

Класифікація електричних дрилів в залежності від технічних параметрів

В залежності від характеристик всі моделі даного електроінструменту можна розділити на дві групи. В каталозі електроінструменту інтернет-магазину Star Pro представлені наступні класи обладнання:

  • Електричні дрилі побутового призначення досить легкі і зручні в роботі. Їх можна використовувати для невеликого ремонту, виконання нескладних побутових робіт, що виникають час від часу. Особливістю такого обладнання є невелика потужність, відсутність потреби в постійному технічному обслуговуванні. Побутові моделі легко піддаються ремонту. В разі поломки обладнання можна легко замінити з-за невисокої вартості. Однак такі моделі не відрізняються високим коефіцієнтом корисної дії, не призначено для тривалого безперервного використання. Термін безперервної роботи становить приблизно 30 хвилин. Загальна тривалість експлуатації інструменту протягом дня становить 4-5 годин.
  • Професійні моделі електричних дриля можуть використовуватися і в побуті, і для реалізації складних будівельних завдань. Вони відрізняються надійною конструкцією, високою продуктивністю, зносостійкістю. Потужність двигуна забезпечує здатність витримувати безперервну роботу протягом 8 годин. Система безпеки володіє високим класом захисту. Якісний електроінструмент від виробника оснащений додатковими системами захисту, захищає інструмент від поломки в результаті перегріву або стрибка напруги. Найчастіше оснащуються безліччю додаткових функцій, що забезпечують плавний пуск, регулювання швидкості, автоматичне відключення інструменту в разі поломки свердла.

Види дрилів за типом харчування

Одним з важливих параметрів, що визначають не тільки функціональність електричної дрилі, але її вартість, є тип живлення.

В даний час найбільше поширення одержали два основних види цього електрообладнання:

  • Мережеві моделі працюють від звичайної електричної мережі, відрізняються доступною ціною. Необхідність підключення до електричної мережі може розглядатися як перевага і недолік одночасно. З одного боку, таке з'єднання забезпечує постійну потужність обладнання, незалежно від тривалості його роботи. З іншого – необхідність мати поблизу робочої зони джерело живлення найчастіше становить велику складність, а шнур інструменту заважає роботі. Використання такого інструменту на вулиці, в новобудовах, в місцях, досить віддалених від електричної мережі, вимагає використання або переносок, подовжувачів або іншого виду обладнання. У разі застосування такого інструменту на вулиці його необхідно захищати від впливу погодних явищ, наприклад, дощу або сонячних променів. Найбільшими перевагами мережевих моделей є їх невелика вага і стабільність роботи, що забезпечується підключенням через стабілізатор напруги.
  • Акумуляторні дрилі оснащені спеціальною батареєю, що забезпечує їх автономність, незалежність від наявності в робочій зоні розетки для підключення до електричної мережі. Недоліком такої моделі є невеликий період безперервної роботи. Однак такі моделі оснащені знімними акумуляторами, тому майстри, постійно використовують такий вид інструменту, мають в своєму арсеналі кілька додаткових батарей, за рахунок чого забезпечується тривалий період його експлуатації. Поки одна батарея використовується, друга може стояти на підзарядці. До недоліків акумуляторних моделей можна віднести високу ціну і значну вагу, оскільки батареї, що забезпечують більшу потужність, досить важкі.

Акумуляторні дрилі

Основні параметри електродрилі: що потрібно знати при виборі електроінструменту

Продуктивність і надійність будь-якого інструменту забезпечується його технічними параметрами.

Ключовими параметрами, що визначають вибір тієї чи іншої моделі, служать:

  • Потужність. Дрилі, що використовуються для побутових робіт, мають потужність близько 800 Вт, що дозволяє свердлити отвори в дерев'яних конструкціях товщиною не більше 30 мм, металевих деталях товщиною близько 15 мм, а також в цеглі, товщина якого не перевищує 16 мм. При виконанні тривалих робіт, які потребують великого навантаження, наприклад, свердління бетону, необхідно обладнання більшої потужності.
  • Швидкість обертання визначає якість і швидкість просвердлювання отворів. Чим вона більше, тим швидше буде виконана робота, а край отвору буде більш рівним і гладким.
  • Багато сучасні моделі оснащені спеціальним перемикачем, який дозволяє змінювати швидкість обертання. Також виробники випускають моделі, оснащені електронним регулятором швидкості обертання. Чим сильніше натиск на пускову кнопку, тим вище швидкість.
  • Максимальний діаметр отвору, який можна просвердлити насадками інструменту, є одним з важливих параметрів. Він показує, з якими свердлами може працювати майстер, а значить, які операції та види робіт можна буде здійснювати в процесі експлуатації електричної дрилі.
  • Тип патрона – швидкозажимний або ключовою. У ключових патронах свердло затискається з застосуванням спеціального ключа. Швидкозажимний патрони забезпечують фіксацію свердла за рахунок сили рук користувача. Його перевагою є швидка заміна свердел, проте фіксація свердла в такому патроні не відрізняється особливою надійністю, що може викликати прокручування свердла в разі свердління отворів в твердих матеріалах.
  • Наявність додаткових функцій, наприклад, кнопки фіксації, що дозволяє зафіксувати швидкість обертання в заданому положенні. Це значно знижує навантаження на руки майстра.

У чому відмінність ударного дриля від ненаголошеній

Ударная дрель оснащена вбудованим ексцентриком, за рахунок чого свердло може здійснювати не тільки обертальний рух, але і удар. Ненаголошені дрилі забезпечують м'яке рух свердла, за рахунок чого отвори мають велику точність і рівний край. Їх використовують при роботі з дерев'яними заготовками, які легко розколюються, або з тонкими металевими листами.

Ударний дриль може частково замінити перфоратор, однак не розрахована на тривалу роботу і може використовуватися для різання отворів в цеглі, але не в бетоні.

Поради по експлуатації

Дотримання простих правил забезпечить довгий термін експлуатації і високу продуктивність електроінструменту.

Електричні дрилі, оснащені ударним механізмом, не рекомендується використовувати замість перфоратора, особливо ті моделі, які оснащені патронами швидкозатискного типу.

При використанні інструменту в ударному режимі забороняється зворотний хід, оскільки це веде до поломки інструменту.

Для роботи з металевою деталлю, має гладку поверхню, перед свердлінням отвору необхідно зробити невелике поглиблення для запобігання зісковзування свердла.

При свердлінні твердих матеріалів попередньо роблять отвір тонким свердлом, потім розширюють його свердлом потрібного діаметру.

Для роботи зі склом або керамічною плиткою слід використовувати спеціальні свердла і встановлювати низьку частоту обертання. При виконанні такої роботи необхідно постійно охолоджувати свердло для оберігання його від перегріву.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі