Вибираємо паяльник для пластикових труб

Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08

Зміст:

  1. Принцип роботи паяльника для пластикових труб
  2. Види паяльників в залежності від конструктивного виконання
  3. Основні параметри для вибору: на що звернути увагу
  4. Насадки для паяльника для поліпропіленових труб
  5. Важливі рекомендації з спайці пластикових труб
  6. Правила безпеки при роботі з паяльником

На зміну чавунним конструкцій трубопроводу водопостачання та каналізації в квартирах та виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент – паяльник.

Принцип роботи паяльника для пластикових труб

Монтаж поліпропіленових конструкцій проводиться методом зварювання, яка полягає в розм'якшенні і плавці торцевій частині труби і з'єднанні таким чином окремих елементів. Даний матеріал має невисоку температуру плавлення, тому для монтажу трубопроводу достатньо використання інструменту, що працює від звичайної електричної мережі.

Досить простий принцип роботи інструменту дозволяє використовувати його навіть людині, що не має великого досвіду у будівельній сфері.

Монтаж трубопроводу з поліпропіленових труб включає в себе наступні етапи:

  • Підготовку паяльника до виконання робіт, яка полягає в налаштуванні на певний тип оброблюваного матеріалу.
  • Формування та перевірку наявності всіх необхідних елементів конструкції для забезпечення безперервності процесу.
  • Розігрів елементів конструкції з допомогою нагрівача паяльника. При виконанні цієї роботи необхідно дотримувати рекомендовані параметри, що вказані в інструкції до приладу. Вони залежать від товщини і виду оброблюваного матеріалу.
  • Поєднання та утримання в нерухомому стані елементів конструкції. Для якісного з'єднання елементи необхідно зафіксувати приблизно на 12 секунд.
  • Охолодження конструкції без застосування тиску. Змонтовані частини трубопроводу можуть експлуатуватися через кілька хвилин.

Після складання трубопроводу слід перевірити якість роботи. Через змонтовану конструкцію необхідно пропустити повітря або воду і переконатися в її герметичності, відсутність внутрішніх перешкод, а також надійність з'єднання елементів.

паяльник для пластикових труб

Види паяльників в залежності від конструктивного виконання

Різновиди паяльників, представлених в каталозі електроінструменту інтернет-магазину Star Pro, обумовлені, зокрема, видом нагрівального елемента. В даний час виробники випускають такі типи паяльників:

  • З циліндричним теном, який можна оснащувати стрижневими насадками різних діаметрів. Відносяться до вузькоспеціалізованим інструментів, що їх використовують в тих випадках, коли інші види паяльників неефективні.
  • З плоским (мечоподібним) теном. Установка насадок на такий нагрівальний елемент забезпечується наявністю наскрізних отворів, причому один інструмент можна використовувати з кількома насадками одночасно і здійснювати роботи з трубами різних розмірів. Такі моделі паяльників також використовуються для монтажу трубопроводу з елементів великого діаметру. Вони дозволяють використовувати насадки, розмір яких перевищує 75 мм, володіють великою потужністю і продуктивністю, мають перемикач для регулювання нагріву.

незалежно від конструкції всі моделі паяльників мають високий ступінь захисту від впливу вологи і оснащені заземлюючим контактом.

Основні параметри для вибору: на що звернути увагу

Основними критеріями вибору нагрівального електрообладнання є технічні характеристики, що визначають його функціональність:

  • Потужність обладнання забезпечує надійну роботу в різних умовах. Наприклад, для роботи в приміщенні, при кімнатній температурі, достатньо потужності, що дорівнює 650 Вт, у той час як при зниженні температури в робочій зоні до 5 градусів потрібно використання обладнання, потужність якого вище 1 кВт. Даний параметр визначає швидкість нагріву тена і продуктивність обладнання. У моделях, не оснащених функцією регулювання нагріву, передбачений нагрів до 270-300 градусів, у той час як професійні моделі оснащені елементами, що забезпечують нагрів понад 300 градусів.
  • Потужність визначає і діаметр пайки. При визначенні оптимального параметра необхідно враховувати габарити з'єднуються конструкцій. Так, для зварювання труб, діаметр яких не перевищує 50 мм, необхідне обладнання, потужність якого становить понад 600 Вт, для труб діаметром до 63 мм – 680 Вт, труби діаметром до 75 мм паяють обладнанням, потужність якого перевищує 850 Вт, а для роботи з трубами, діаметр яких перевищує 125 мм, необхідна потужність обладнання понад 1,2 кВт.
  • Наявність терморегулятора, з допомогою якого здійснюється регулювання температури нагріву тена. Завдяки оснащенню обладнання таким регулятором, попереджається його перегрів, а також надмірний або недостатній нагрівання оброблюваних матеріалів.

Важливе значення при виборі інструмента має наявність набору додаткових насадок, що розширюють можливості електроінструменту, міцність і якість збірки, достатня довжина мережевого шнура.

паяльник для поліпропіленових труб

Насадки для паяльника для поліпропіленових труб

Фахівці відзначають, що якість зварювальних робіт при монтажі пластикового трубопроводу багато в чому залежить від насадок, якими оснащений інструмент. Матеріал, з якого вони виготовлені, має забезпечувати хорошу провідність високих температур. Крім того, при виборі насадки на паяльник необхідно перевіряти наявність спеціального покриття, яке забезпечує антипригарний ефект.

Незважаючи на те, що більшість виробників забезпечує комплектацію обладнання стандартними насадками для виконання вузькоспеціалізованих робіт передбачений широкий спектр додаткового оснащення.

Тип насадки для паяльника визначається видом його нагрівального елемента. Для плоских тенів призначені насадки у вигляді шайби, одна сторона якого рівна, а друга увігнута. Для циліндричних нагрівальних елементів випускають насадки у вигляді кільця, з'єднується болтом та гайкою.

Матеріал для виготовлення насадок повинен володіти високою теплопровідністю і витримувати температуру плавлення. Вони мають спеціальне антипригарне покриття, зазвичай тефлонове, за рахунок якого поліпропіленові труби не пригорають. При виборі насадок необхідно перевіряти, щоб їх форма і діаметр збігалися з технічними характеристиками паяльника.

В залежності від діаметра труб виробники пропонують насадки різних розмірів, що відповідає діаметру труби. Якісний електроінструмент йде в комплекті з великим набором додаткового обладнання до нього.

Важливі рекомендації з спайці пластикових труб

При виконанні робіт по спайці пластикових труб необхідно використовувати прості рекомендації, що забезпечують високу надійність і хороше якість виконуваної роботи:

  • Всі деталі трубопроводу повинні бути чистими. Наявність будь-яких забруднень, твердих частинок, води може призвести до недостатньої герметичності конструкції і ненадійності її зварювання.
  • Елементи трубопроводу розрізаються спеціальної ножівкою або труборізом. При цьому зріз має бути строго перпендикулярним, а його край гладким.
  • Один кінець труби необхідно змастити спеціальним складом, а розтруб другої труби повинен бути оснащений ущільнювачем.

Роботи з монтажу трубопроводу необхідно виконувати з дотриманням рекомендованих параметрів і правил техніки безпеки.

Тип насадки для паяльника

Правила безпеки при роботі з паяльником

Електричні паяльники для пластикових труб відносяться до категорії нагрівального електрообладнання, тому при їх експлуатації слід дотримуватися встановлені правила техніки безпеки:

  • не рекомендується використовувати дане електрообладнання в приміщеннях з високою вологістю, на погано освітлених ділянках, поблизу легкозаймистих матеріалів;
  • у робочій зоні забороняється знаходитися стороннім людям;
  • при роботі з паяльником для пластикових труб необхідно використовувати засоби захисту для очей або маску для обличчя, оберігають від пилу, високих температур і відходів горіння;
  • робота з електропаяльником повинна здійснюватися в приміщеннях з доброю вентиляцією;
  • забороняється використання несправного обладнання;
  • в процесі роботи необхідно стежити за тим, щоб нагрівальний елемент не стикався з дротом та іншими приладами.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі