Перфоратор або ударна дриль

Перфоратор або ударна дриль
04.12

Зміст:

  1. Особливості ударної дрилі
  2. Особливості перфоратора
  3. Чим відрізняється дриль від перфоратора
  4. Ударна дриль або перфоратор що вибрати

В даний час просто неможливо уявити собі повсякденне життя без сучасних електроінструментів. Вони спрощують наше життя і дозволяють докладати менше зусиль, збільшувати швидкість роботи і покращувати її ефективність.

Зараз на ринку існує величезний вибір різноманітних електроінструментів, і часом вибрати надійного помічника для будинку буває дуже складно. Для багатьох користувачів залишається загадкою, що краще – перфоратор або ударна дриль, в чому відмінності між цими інструментами, і який з них краще підійде під певної цілі. Ми підкажемо, як не розгубитися серед величезного асортименту представлених варіантів і зробити вірний вибір на користь потрібної вам речі.

дриль

Особливості ударної дрилі

В цілому, дриль являє собою електричний інструмент ручного типу, головною функцією якого є свердління отворів в поверхнях з різних матеріалів. Крім того, її використовують як пристосування для вкручування і викручування кріпильних елементів, які можуть знадобитись для меблів або інших предметах. Основний принцип роботи дрилі полягає у виконанні обертальних рухів свердла або іншого різального інструменту.

Дриль є незамінним помічником під час будівельних і ремонтних робіт різної складності, при складанні меблів чи інших предметів, на виробництві або в столярній справі. Сфер використання цього інструменту існує величезна безліч.

У свою чергу, особливістю ударної дрилі є наявність крім всього вищевказаного функції свердління з ударом. Таким чином, дриль може справлятися з більш твердими матеріалами, до яких належать поверхні з каменя або бетону, а також цегла.

Деякі помилково вважають, що це робить такий інструмент повним аналогом перфоратора, але це не зовсім так. Основна різниця між дрилем та перфоратором полягає в тому, що у цих двох типів електроінструменту істотно відрізняється продуктивність і потужність, що визначає і особливості їх застосування.

Враховуючи все вищесказане, можна визначити декілька мінусів, які є у ударного дриля:

  • недостатня потужність для особливо твердих матеріалів, що обумовлює необхідність докладати додаткові зусилля;
  • при невисокій амплітуді спостерігається велика ступінь віддачі, що також доставляє незручності майстру;
  • із-за підвищеного навантаження часто відбувається знос зубів храповиків, що тягне за собою зайві витрати на ремонт або заміну деталей.

перфоратор

Особливості перфоратора

На відміну від ударної дрилі, перфоратор не так швидко зношується і може без праці впоратися з самими твердими матеріалами поверхонь. Особливість полягає в іншому влаштуванні його роботи: інструмент виконує не тільки обертання робочого інструмента, але і зворотно-поступальний рух. Це здійснюється за рахунок спеціального механізму, який присутній тільки у даного типу електроінструменту.

В цілому, якщо говорити про головні особливості перфоратора, який прямо протилежний ударної дрилі – це переважання функції удару над свердлінням. Це, в свою чергу, пояснюється походженням перфоратора – сучасний інструмент є «нащадком» відбійного молотка.

Крім того, відрізняються сучасні перфоратори і своїми масивними габаритами, що цілком можна пояснити наявністю більшої потужності і продуктивності.

Чим відрізняється дриль від перфоратора

Враховуючи особливості кожного з двох представлених типів електроінструменту, можна провести їх порівняльну характеристику. Це допоможе визначити, який саме з даних варіантів підійде вам більше всього, а також відповісти на питання: перфоратор і дриль – в чому різниця?

Варто звернути особливу увагу на наступні характеристики представлених апаратів:

  • Відмінність у механізмі удару. За рахунок різного принципу роботи у дрилі удар виходить більш слабким, а амплітуда його досить невелика. У свою чергу, пневматика перфоратора забезпечує йому високу енергію удару і більшу амплітуду.
  • Відмінності в основних робочих режимах. Ударний дриль працює так, що у неї удар і обертання є залежними один від одного процесами, а у перфоратора є можливість вибрати потрібний в даний момент режим – це може бути як свердління з ударом, так і чистий удар.
  • Різна ефективність роботи. Даний показник полягає у різних можливостях інструментів навіть за умови їх однакової потужності. Перфоратор в цьому плані виграє, не витрачаючи при цьому великої кількості енергії.

Ударна дриль або перфоратор що вибрати

Незважаючи на те, що за своїми показниками перфоратор є набагато потужнішим і ефективніше, ніж ударна дриль, все залежить від конкретних цілей застосування того чи іншого інструменту. Є ситуації, де набагато вигідніше і зручніше користуватися саме дрилем.

В якому випадку краще підійде ударний дриль:

  • для домашнього використання і невеликої кількості робіт;
  • для свердління отворів невеликого діаметра;
  • компактність і зручність зберігання будинку;
  • робота з такими матеріалами, як дерево і невеликі металеві деталі;
  • при закручуванні і відкручуванні різних видів кріплень.

У свою чергу, перфоратори краще віддати перевагу у таких випадках:

  • необхідність обробки матеріалів підвищеної твердості, до яких можна віднести кам'яні поверхні, цегла і бетон;
  • свердління отворів великого діаметру, з чим ударний дриль не зможе впоратися;
  • завдяки режиму чистого удару перфоратор чудово справляється з демонтажем – видаленням плитки, штукатурки та інших покриттів на поверхнях. Дриль ж взагалі не призначена для виконання подібних завдань.

Щоб підібрати саме той прилад, який зможе задовольнити всі ваші побажання і виконати поставлені цілі, необхідно уважно ознайомитися з технічними характеристиками і можливостями. Ознайомившись з інструкцією і отримавши кілька порад від досвідчених майстрів, ви не тільки виберете ідеального помічника в своїх побутових завдання, але і значно спростите собі роботу і зменшіть прикладені зусилля.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі