Правила при роботі з болгаркою

Правила при роботі з болгаркою
01.09

Болгарка є одним з найбільш універсальних інструментів. З її допомогою можна займатися різкою, шліфуванням і зачисткою різних поверхонь, починаючи від кераміки, бетону і закінчуючи деревиною та металом. Також болгарка успішно використовується для полірування і глибокої обробки матеріалів будь-якої міцності. Для того чи іншого типу робіт потрібно відповідна насадка, заміна якої не забере багато часу. УШМ підходить для специфічних робіт, наприклад, заточення ножів, обробки скла. Правильна робота УШМ дозволить використовувати інструмент максимально довго, не витрачаючи додаткових коштів на ремонт.

З чого почати роботу з болгаркою?

Для роботи з УШМ потрібна певна вправність і фізична витривалість. Перед тим як використовувати інструмент, слід правильним чином підготувати його до експлуатації. Одним з ключових моментів є вибір відповідної насадки. Щоб не помилитися у своєму рішенні, зверніть увагу на наступні нюанси:

  • Діаметр насадки. Чим менший диск планується використовувати, тим вище буде швидкість, з якою він обертається. З цієї причини невеликі насадки працюють на більш високих оборотах.
  • Вибір робочого матеріалу визначає тип насадки. Для обробки металевої заготовки використовується абразивна насадка, в той час як по бетону працюють алмазними насадками.
  • Маркування насадки. Всі витратні матеріали обов'язково мають певні позначення, які підкажуть покупцеві особливості їх застосування.

З чого почати роботу з болгаркою

Поширені різновиди насадок на УШМ

Витратним матеріалом для болгарки виступають диски. Вони призначені для виконання конкретних операцій, тому після зміни оброблюваного матеріалу їх необхідно замінити. Кожен диск має свої конструкційними і технічними особливостями. З цієї причини при покупці витратних матеріалів необхідно бути уважним, так як якість насадок визначає точність пропила, шліфування й полірування поверхні, допомагає вберегтися від ушкоджень і травм.

Інтернет-магазин електроінструменту Start-tools пропонує клієнтам широкий вибір інструментів від виробника, якому довіряють визнані майстри. Найпоширенішими видами витратних матеріалів є:

  • Відрізний диск. З його допомогою можна займатися розпилом або різкої матеріалу.
  • Пильний диск. Використовується для розпилювання заготовок з дерева.
  • Обдирний диск. Використовується для того, щоб обробити металеву або дерев'яну поверхню.
  • Зачистной диск. Дозволяє видалити іржу з металевої конструкції, а також очистити її від інших забруднень.

Поширені різновиди насадок на УШМ

Правильна різання болгаркою: на що звернути увагу?

Безпека користувача в процесі роботи з УШМ завжди повинна бути в пріоритеті. З цієї причини потрібно враховувати кілька простих рекомендацій, які допоможуть працювати з інструментом більш професійно:

  • ніколи не знімайте захисний кожух;
  • правильно встановлюйте кожух, який повинен розташовуватися між насадкою та майстром;
  • не слід сильно тиснути на УШМ в процесі роботи.

Одним з найпоширеніших матеріалів, обробити який можна за допомогою УШМ, є метал. Як різати болгаркою метал? Даним питанням задається кожен користувач, який тільки недавно обзавівся УШМ. Насадку потрібно підібрати відповідно до того, якої товщини метал належить різати. Шпиндель повинен обертатися з оптимальною швидкістю, щоб майстру вдалося рівно відрізати фрагмент по мітках. Різати профнастил можна з будь-якого боку. При необхідності перший надріз можна робити посередині листа. Варто пам'ятати, що на зворотному боці аркуша край завжди буде рваним, його може знадобитися обробити зачисним диском. Різати трубу слід також, як і звичайний лист сталі або профнастил. Різниця полягає лише в іншому профілі матеріалу.

Розібравшись з тим, як працювати з металом, потрібно зрозуміти, як різати плитку, кераміку, граніт, кахель? Перераховані матеріали мають свої особливості, які потрібно враховувати для успішної обробки. Наприклад, при роботі з керамікою і кахлем виникає значний обсяг пилу. Позбутися від неї неможливо, але мінімізувати число відколів реально. Для цього потрібно змочити матеріал в воді. В результаті його початкова температура буде нижче, що дозволить зберегти структуру. Також в змоченим матеріалі простіше виконати фігурні отвори. Працювати з керамогранітом буде дещо складніше через його високих експлуатаційних характеристик. Справитися з роботою дозволить насадка для обробки каменю.

Наступне питання, якому слід приділити увагу - як різати дерево, фанеру, ДСП? УШМ цілком підходить для таких робіт, якщо скористатися спеціальною насадкою. У той же час фахівці рекомендують купити для роботи з деревом і його похідними електролобзик або інші інструменти, спеціально призначені для таких завдань. Різка оргскла болгаркою відбувається максимально просто. Для роботи з цим матеріалом досить мати під рукою насадку, яка використовується при різанні кераміки. Для початку на поверхні залишають контурний зріз, який в подальшому потрібно тільки поглибити. Різати оргскло до кінця не слід, краще переломити його, зсунувши на край столу.

Правильна різання болгаркою

Що можна шліфувати болгаркою?

УШМ спочатку створювалася для шліфування поверхонь. Використовуючи болгарку з відповідною насадкою, можна обробити такі матеріали:

  • Деревину. Для цього на опорний диск надягають наждачний насадку. Вибір фракції наждака залежить від особливостей матеріалу, який потрібно обробити.
  • Бетон. УШМ дозволяє відшліфувати поверхню бетону, для чого варто скористатися захисним кожухом. Він виключить контакт майстра з летить бетонної крихтою.
  • Метал. Купити болгарку для шліфування металевої поверхні буде правильним рішенням. Для цього завдання досить обзавестися звичайним шліфувальним кругом. Якщо поверхня сильно поржавіла, її необхідно обробити спеціальною щіткою.

Техніка безпеки при роботі з болгаркою: про що потрібно пам'ятати?

Щоб працювати УШМ безпечно, завжди використовуйте захист для рук, обличчя та очей. На робочій поверхні не повинно бути зайвих предметів. Будь-які легкозаймисті предмети слід видалити з майстерні завчасно. Заготівля перед початком роботи повинна бути міцно зафіксована. Інструмент завжди слід тримати двома руками аж до відключення двигуна. Не можна класти болгарку на стіл або іншу поверхню до повної зупинки диска. Дотримуючись цих простих правил, ви зможете довго і успішно використовувати болгарку, мінімізувавши небезпеку для здоров'я. Ознайомтеся з нашим каталогом УШМ, ціна яких вас приємно здивує.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі