Особливості вибору кутової шліфувальної машини

Особливості вибору кутової шліфувальної машини
30.07

Зміст:

  1. Види робіт і області застосування кутових шліфувальних машин
  2. Принцип роботи болгарки
  3. Технічні особливості: на що звернути увагу при виборі болгарки
  4. Побутова чи професійна болгарка: яку вибрати?
  5. Основні правила техніки безпеки при роботі з кутовими шліфувальними машинами

В процесі виконання опоряджувальних робіт одним з найскладніших етапів є доведення поверхні до ідеального гладкого стану. Оброблювані поверхні можуть бути дерев'яними, пластиковими, металевими, бетонними, цегляними або кам'яними, а для їх обробки може знадобитися як груба обдирання, так і делікатна полірування. З цими та іншими завданнями легко справляється шліфувальна кутова машина.

Види робіт і області застосування кутових шліфувальних машин

Кутова шліфувальна машина, або болгарка - найпопулярніший інструмент серед майстрів. Її універсальність забезпечується можливістю оснащення додатковими насадками.

Залежно від виду і конструкції УШМ може виконувати різні операції. Зазвичай таке обладнання застосовується для виконання наступних видів робіт:

  • Шліфування, наприклад, кузова автомобіля, з використанням абразивних кругів.
  • Зачистки поверхонь при реставрації меблів, видалення іржі або старої фарби, вирівнюванні стіни після шпаклювання із застосуванням щіток для зачистки.
  • Різання різних матеріалів обрізів дисками або алмазними торцевими фрезами.
  • Полірування поверхонь після остаточного покриття лаком або фарбою із застосуванням полірувальних насадок.
  • Штробірованія стін для прокладки електропроводки.

Даний інструмент є незамінним помічником майстра, який забезпечує виконання величезного спектру робіт.

Кутова шліфувальна машина

Принцип роботи болгарки

Звичайна кутова шліфувальна машина має просту, але технологічну конструкцію, що забезпечує ефективністю її роботи. Вона складається з корпусу, редуктора, електродвигуна, шпинделя, рукояті, захисного кожуха.

«Серцем» болгарки є електродвигун, що забезпечує роботу інструменту від мережі або акумулятора. Двигуни цього інструменту мають високу потужність і великою кількістю оборотів.

Для попередження надмірного нагрівання, шліфувальні машини оснащуються вентиляторами. Захисний кожух забезпечує безпеку людини, що працює з обладнанням, зокрема від іскор, що летять під час роботи в різні боки.

Основний принцип роботи цього інструменту полягає в наступному: обертання ротора двигуна забезпечується блоком управління, забезпеченого струмопровідних кабелем. Закріплена на валу зубчаста шестерня входить в зачеплення з відомою шестернею, яка встановлюється на провідному шпинделі. Таким чином здійснюється обертання робочого інструмента - відрізного диска або шліфувальної насадки.

Технічні особливості: на що звернути увагу при виборі болгарки

Основними критеріями при виборі болгарки є потужність її двигуна, види і технічні параметри оснащення, а також наявність додаткових функцій.

Основні типи блоку живлення для кутових шліфувальних машин

Конструкція болгарки може передбачати один з двох типів двигуна:

  • Акумулятор. Інструмент, оснащений таким двигуном, має потужність близько 800 Вт. Ці моделі абсолютно автономні, не вимагають підключення до джерела струму. Заряд батареї забезпечує досить тривалий термін безперервної роботи. Їх перевагами є компактність і легкість, надійність двигуна, якісна система захисту, наявність функції плавного пуску.
  • Мережевий двигун. Передбачає підключення інструменту до електричної мережі для забезпечення його роботи. Важливою перевагою таких моделей є незмінна потужність двигуна незалежно від тривалості роботи, проте при перепадах напруги такий інструмент може працювати нестабільно. Крім того, до їх недоліків відноситься необхідність наявності розетки, розташованої в робочій зоні, або довгого мережевого шнура.

Болгарки, оснащені мережевим двигуном, більш доступні за ціною, що пояснює їх велику популярність в порівнянні з акумуляторними.

Потужність і частота обертання двигуна болгарки

Тут все просто: чим вона вища, тим більший діапазон робіт нею можна виконати. В даний час виробники випускають обладнання, потужність яких становить від 600 до 2500 Вт.

При визначенні оптимальної потужності двигуна УШМ необхідно враховувати діаметр насадок, які будуть на ній встановлюватися: для роботи з колом діаметром 125мм досить двигуна, потужність якого становить потужність 750 Вт. Однак якщо оснащення має діаметр 230 мм, буде потрібно потужність двигуна не менше 2,2 тисячі Вт, розрахованого на велике навантаження.

Відносно кількості оборотів закономірність зворотна: чим більше діаметр насадки, тим менше число обертів повинно бути у двигуна. При установці дисків дотримуйтеся відповідність технічних параметрів, зазначених в інструкції.

болгарка

Допустимий діаметр дисків

Важливим параметром при виборі обладнання є максимальний діаметр оснащення, що встановлюється на шліфувальну машину. Стандартний розмір насадки складає 125-230мм. Причому, установка дисків, діаметр які менше допустимого, зазначеного в інструкції до електроінструменту, допускається, в той час як оснащення дисками з діаметром, що перевищує максимально допустиме значення, категорично заборонено.

Види і переваги рукояток

Виробники випускають два види обладнання:

  • Одноручні, без оснащення додаткової рукоятки, призначені для роботи з ріжучими насадками невеликих діаметрів.
  • Дворучні, оснащені основний рукояткою, розташованою позаду інструменту, і додатковою рукояткою, розміщеної збоку. Передбачені для роботи з оснащенням великого розміру.

Моделі, оснащені двома ручками, забезпечують більш комфортну і безпечну роботу за рахунок надійного контролю за інструментом. Болгарки відомих виробників оснащені антивібраційними рукоятками.

Додаткові функції

Серед додаткових технічних можливостей, на які слід звернути увагу при виборі болгарки, важливими є наступні:

  • Можливість регулювання обертів. Наявність такої функції дозволяє контролювати кількість оборотів насадки, яке залежить від виду матеріалу, що піддається обробці.
  • Можливість плавного пуску. Наявність цієї функції забезпечує урівноважений пуск електроінструменту і компенсацію стрибка струму. За рахунок цього при включенні болгарки не відбувається різкого ривка, який часто спостерігається при запуску потужного устаткування.
  • Блокування від повторного запуску. Навіть якщо після закінчення роботи з інструментом кнопка включення не буде переведена в неробочий стан, наявність такої функції запобіжить повторний запуск двигуна при включенні його в мережу.
  • Функція автоматичного відключення інструменту при заклинювання диска. Наявність такої функції забезпечує безпеку оператора при випадковому заклинюванні диска в процесі роботи.
  • Наявність системи балансування диска, що запобігає вібрацію шліфувальної машини в разі нерівномірного зносу насадки.

У каталозі інтернет-магазину Start Pro представлений електроінструмент в широкому асортименті. Уся представлена ​​продукція сертифікована, її якість і надійність гарантовані.

КШМ

Побутова чи професійна болгарка: яку вибрати?

Існує поширена думка, що болгарки, призначені для роботи в домашніх умовах, не здатні виконувати багато операцій, на відміну від професійних.

Це не зовсім так, обидва різновиди (побутові і професійні) виконують всі закладені функції. Вони відрізняються тільки технічними параметрами. Для роботи в побутових умовах немає необхідності використовувати надпотужне обладнання. Такі моделі зазвичай дозволяють працювати близько півгодини, мають менш потужні двигуни, але тим не менше можуть використовувати ту ж оснащення, що і професійні.

Особливістю професійного обладнання є велика потужність двигуна, що дозволяє працювати з різними матеріалами протягом тривалого часу. Крім того, вони оснащені досить великою кількістю додаткових функцій, що значно розширюють їх можливості. Це пов'язано з тим, що професійне обладнання зазвичай використовуються в промислових масштабах або для виконання робіт високої складності.

Вибір на користь професійного обладнання доцільний тільки в тому випадку, якщо ви будете його використовувати для виконання великого обсягу складних робіт. В іншому випадку це буде марною тратою грошей - більшість функцій ви використовувати не будете, проте заплатите за них.

Основні правила техніки безпеки при роботі з кутовими шліфувальними машинами

Кутові шліфувальні машини відносяться до класу електроінструменту підвищеної травмоопасності, тому при роботі з ними слід дотримуватися вимог, передбачених для обладнання великої потужності.

Правила безпечної роботи з даними електроінструментом включають в себе наступне:

  • обов'язкове використання захисних окулярів для очей або захисного щитка для особи, засобів захисту для рук;
  • використання оснастки, сумісної за технічними характеристиками з інструментом;
  • при роботі з інструментом слід перевіряти, щоб мережевий кабель був розташований за межами робочої зони;
  • не можна допускати перебування людей на лінії осі обертання диска;
  • перед використанням електрообладнання необхідно попередньо переконатися в його справності, а також в надійної фіксації встановлених насадок;
  • при відсутності захисного щитка використовувати даний інструмент категорично забороняється;
  • після закінчення роботи з інструментом обов'язково необхідно перевести кнопку включення в неробочий стан;
  • перед початком роботи з заготівлею необхідно переконатися в її надійної фіксації;
  • використання насадок, дисків та іншого оснащення не за призначенням не рекомендується.

При виборі обладнання віддавайте перевагу відомим торговим маркам. Таке обладнання прослужить вам довгі роки і забезпечить ефективну роботу.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі