Як правильно вибрати зварювальний інвертор

Як правильно вибрати зварювальний інвертор
04.12

Зміст:

  1. Приницип роботи зварювального інвертора
  2. Переваги зварювальних інверторів
  3. Недоліки зварювальних інверторів
  4. Які бувають види зварювальних інверторів
  5. Максимальний зварювальний струм
  6. Як вибрати зварювальний інвертор – на що варто звертати увагу

З допомогою зварювання металу можна виготовити безліч різноманітних предметів, корисних в побуті, а також провести ремонт не менш важливих речей. Приміром, саме зварювання дає можливість спорудити хвіртку або паркан, обгородивши будинок або дачну ділянку, з'єднати кілька елементів труби в одну або відремонтувати автомобіль, залатавши утворену дірку. Перелік можливостей, які здійснюються завдяки зварюванні, дійсно дуже великий.

Коли необхідно виконати ту чи іншу роботу по металу будинку або на дачі, ви можете звернутися за допомогою до фахівця, але така послуга може бути дорогою. Якщо ж такі роботи необхідні вам досить часто, то краще виконати їх самостійно, попередньо розібравшись з усіма нюансами.

Але варто розуміти, що досягти високої якості зварювальних робіт можна лише за умови наявності необхідного обладнання та його високої функціональності. В даному випадку починаючому або вжедосвідчиному майстру необхідно підібрати високоякісний зварювальний апарат.

Для тих, хто раніше не мав справи з подібним обладнанням, вкрай важливим є грамотний і продуманий вибір зварювального апарату. Керуючись кількома порадами та рекомендаціями від досвідчених майстрів, можна зробити дійсно правильний вибір.

Приницип роботи зварювального інвертора

Перш ніж зробити покупку агрегату, слід розібратися в принципах його роботи. Якщо раніше майстри, в основному, користувалися зварювальним трансформатором, то останнім часом його активно витісняють інвертори, які користуються великою популярністю. Секрет криється в його компактності і невеликій вазі, на відміну від громіздкого трансформатора, що дозволяє зручно транспортувати і переносити апарат, а також у легкій навченості, що робить його кращим варіантом для побутового використання.

Особливість даного предмета криється вже в його назві – в основі її функціонування лежить інверторний принцип. Для роботи побутового зварювального апарату інверторного типу потрібна мережа змінного струму напругою 220 В, а також частота струму 50 Гц. Надалі зварювальний струм, що надійшов у інвертор, поступово згладжується і стає постійним завдяки проходженню через фільтр.

Наступний крок – це проходження електричної енергії через блок транзисторів. Результатом цього процесу стає знову отримання змінного струму, частота якого становить від 20 до 50 кГц. В результаті спостерігається перетворення напруги струму і зниження його до показників близько 70-90 Ст. За рахунок цього паралельно підвищується сила струму зварювання, яка на виході становить 100-200 ампер.

Коли всі процеси проходять правильно і злагоджено, в результаті виходить шов, який по своїй міцності не тільки не поступається оброблюваного металу, але і може його перевершити.

як вибрати зварювальний апарат

Переваги зварювальних інверторів

Активне використання і висока затребуваність сучасних зварювальних інверторів обумовлена цілим рядом переваг – як технічних, так і технологічних. Серед них можемо виділити найбільш значущі:

  • таким апаратом досить легко користуватися і налаштовувати, а при відсутності досвіду можна швидко навчитися;
  • можливість зробити якісний і міцний шов навіть новачкам, чому сприяє наявність корисної функції антиприлипання;
  • компактний пристрій має вагу від 3 до 12 кг, що набагато спрощує його перевезення, транспортування та переміщення;
  • універсальність – апарат придатний для роботи з різними видами електродів, що розширює сферу його застосування;
  • прилад мінімально витрачає електротехнічні матеріали, які є досить дефіцитними;
  • подвійна ізоляція забезпечує електробезпеку високого рівня;
  • навіть при виникненні перепадів напруги апарат буде продовжувати працювати стабільно і безпечно;
  • можливість зварювати тяжкосварювальні сталі і сплави;
  • наявність декількох моделей, серед яких можуть бути різні додаткові функції.

Варто зазначити, що такий достаток переваг характерно лише для високоякісного обладнання. Щоб отримати максимальну ефективність в роботі, варто заздалегідь дізнатися, як вибрати зварювальний інвертор для дому.

Недоліки зварювальних інверторів

Незважаючи на переважну більшість позитивних сторін, у зварювального апарату інверторного типу існують і недоліки. Перед тим як вибрати зварювальні інвертори для потрібних вам цілей, варто зважити всі «за» і «проти» і прийняти обдумане рішення.

Зварювальні інвертори володіють такими мінусами, які також необхідно згадати:

  • вартість зварювального апарату інверторного типу набагато вище, ніж трансформаторний, за рахунок чого далеко не кожен майстер може собі дозволити його придбання, особливо, що стосується побутових вимог;
  • дане обладнання демонструє достатню чутливість до впливу вологи і пилу, тому його власникові потрібно постійно проводити очищення агрегату і не допускати його зберігання у вологому середовищі;
  • зварювальних інверторів на ринку існує кілька типів, і деякі з них припиняють роботу, якщо температура повітря опускається нижче -15 градусів за Цельсієм, і цю характеристику потрібно неодмінно враховувати під час вибору певного виду апарату;
  • провести ремонт при виникненні будь-якої поломки досить складно, а також такий ремонт буде дорогим – ціна заміни однієї деталі може становити половину вартості нового апарату.

Якщо ви плануєте покупку зварювального інвертора, заздалегідь врахуйте всі ці нюанси і підготуйтеся до їх оперативного вирішення, щоб не виникло неприємних сюрпризів. Тим не менш, позитивні сторони в кілька разів перевищують негативні, тому такий апарат є надзвичайно затребуваним. При хорошому виборі виробу, а також його правильної експлуатації і своєчасному обслуговуванні такий апарат прослужить вам не один рік, буде продуктивно працювати і справлятися зі своїми функціями.

як вибрати зварювальний інвертор

Які бувають види зварювальних інверторів

Зараз на ринку існує декілька видів зварювальних апаратів інверторного типу, огляд яких допоможе вам зрозуміти, який інвертор краще вибрати.

Все обладнання даного типу умовно поділяється на три групи, які розрізняються між собою за мету свого застосування:

  • Професійні апарати, які є невід'ємною частиною великого будівництва. Таке обладнання використовують зварювальники, що працюють з металом не менше восьми годин на день. Вони займають першу позицію в рейтингі по своїй витривалості, що дозволяє організувати безперервну роботу. Також це універсальний інструмент, який виявляє високу результативність як для роботи з товстим металом, так і для зварювання дуже тонких металевих листів. Звичайно ж, вартість такого виду інверторів досить висока. Втім, домашньому майстрові такий інструмент ні до чого.
  • Напівпрофесійні зварювальні інвертори застосовуються, як правило, майстрами автосервісу або на будівельних майданчиках. Такі апарати дотримуються високі вимоги до швах на металі, але не зможуть виконати його, якщо товщина металу буде перевищувати показник в 6 мм.
  • Побутові апарати, які ідеально підходять для побутового використання. Вони володіють цілим рядом переваг, серед яких – малі габарити і комфорт при транспортуванні. Але є і недоліки – побутові прилади зможуть працювати лише нетривалий час і не впораються з особливо товстими або тонкими листами металу. Втім, все це в домашніх умовах не критично, а демократична ціна за хорошу якість товару безперечно приваблює користувачів.

Крім того, існує і класифікація, основним критерієм відмінності якої є тип зварювання. З урахуванням такого параметра виділяють наступні види зварювальних інверторів:

  • Ручного зварювання – самий ходовий товар, що привертає невеликими габаритами і особливою простотою використання навіть новачком. При цьому, апарат виконує з'єднання високої якості. Все це в сукупності робить даний апарат універсальним і затребуваним.
  • Напівавтоматичного зварювання – особливістю цього типу є подача дроту в зону утворення шва за рахунок спеціалізованого механізму. Вага такого вигляду апарата вище, ніж ручного зварювання, але за рахунок цього збільшується і його потужність. Для роботи в домашніх умовах такий пристрій не підійде, так як вимагає досвіду за рахунок складності в експлуатації.
  • Аргоновому зварювання – такі апарати використовуються виключно в межах великих виробництв і можуть працювати як з плавкими, так і з неплавящимися електродами
  • Плазмової різки – схожі зі зварювальними інверторами в плані принципу своєї роботи. Тим не менш, відмінною особливістю цього типу є напрям усієї сили апарату на забезпечення максимальної швидкості і точності різання металів.

Серед усього розмаїття підвидів зварювальних інверторів кожен майстер зможе підібрати саме той, який зможе виконати всі необхідні функції. Перед придбанням виробу неодмінно ознайомтеся з усім переліком його можливостей, щоб не помилитися і зробити дійсно правильний вибір.

як правильно вибрати зварювальний інвертор

Максимальний зварювальний струм

Значення зварювального струму має надзвичайну важливість, оскільки саме від нього залежить продуктивність апарату. Більш високий струм на виході здатний зварити найбільш товстий шар металу, що, в свою чергу, вказує на високу потужність приладу. Але на даний показник не завжди потрібно звертати увагу домашньому майстрові, так як в побутових умовах це не буде використовуватися повною мірою, і ви просто переплатите за непотрібні функції.

Переважна більшість тих зварювальних апаратів інверторного типу, які представлені на ринку, мають показники струму в межах від 160 до 500 А. Як стверджують професіонали, для роботи вдома або на дачній ділянці оптимальним варіантом стане той прилад, який видає 210 А. Необхідне значення зварювального струму залежить від тих матеріалів, які потрібно зварювати.

Значення максимального струму безпосередньо залежить від виконуваних навантажень. Про це користувач може дізнатися, ознайомившись з інструкцією і вказівками від виробника обладнання.

Якщо ж вам потрібно працювати з тонким металом, то в такому випадку буде потрібен, навпаки, малий струм. Для цього варто звертати увагу і на показники мінімального зварювального струму.

Силу струму можна регулювати самостійно, і робиться це двома способами:

  • плавне регулювання вибирають для максимально точної настройки, яку можливо налаштувати навіть до одиниці;
  • ступінчасте регулювання виконують із застосуванням спеціалізованого кругового тумблера. Він має крок регулювання, який, як правило, становить 20 А. В домашніх умовах такого показника більш ніж достатньо.

Як вибрати зварювальний інвертор – на що варто звертати увагу

Роблячи вибір на користь того або іншого виду зварювальних інверторів, майстру необхідно приділити увагу таким важливим параметрам:

  • наявність вбудованого захисту від стрибків напруги для забезпечення ефективної та безперебійної роботи;
  • перевірка вентилятора охолодження, який здатний всмоктувати пил;
  • наявність друкованих плат, так як така поломка є досить частою і при цьому дорогої;
  • заздалегідь потрібно розібратися в температурному діапазоні, при якому інвертор може експлуатуватися;
  • визначитися з виробником апарату.

Користуючись порадами досвідчених майстрів, навіть новачок зможе оволодіти навичками зварювання з зручним і легким в експлуатації зварювальним інвертором.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі