Як вибрати зварювальну маску

Як вибрати зварювальну маску
31.05

Зміст:

  1. Що таке зварювальна маска і для чого її треба використовувати?
  2. Види масок для зварювання
  3. За яким принципом працює зварювальна маска «Хамелеон»
  4. Як перевірити маску на працездатність?

Щоб зберегти здоров'я, важливо знати, як вибрати зварювальну маску. Версії з поганим світлофільтром недостатньо захищають очі і зір починає швидко погіршуватися.

Що таке зварювальна маска і для чого її треба використовувати?

Зварювальна маска є важливим індивідуальним засобом захисту. Вона запобігає вплив інфрачервоного, УЛЬТРАФІОЛЕТОВОГО, теплового випромінювань на очі, захищає органи дихання, шию, обличчя і очі від іскор, шкідливих газів, бризок.

Маска повинна бути виготовлена з термостійкого, непрозорого пластику, а прозоре віконце для очей повинно мати світлофільтр, не пропускає випромінювання. Фіксується конструкція завдяки регульованим налобному кріпленню.

Використання маски обов'язково при будь-яких зварювальних роботах електродугою, напівавтоматом, електродами.

Види масок для зварювання

Розібратися, як вибрати зварювальні маски і на які критерії звертати увагу, вийде швидше, якщо знати, які типи масок існують, їх переваги і недоліки.

Найпростішим видом захисту для зварника є окуляри. Використовувати їх можна під час таких робіт, як зняття іржі або зачистка швів. При цьому очки не захищають від шкідливих випромінювань, опіків і згодяться тільки для плазмової або газового різання.

Ще одним простим аналогом маски є щиток. Плюс його в невисокій вартості, а до мінусів можна зарахувати:

  • пасивний фільтр, через який видно тільки вже горить дуга;
  • відсутність можливості регулювати ступінь затемнення;
  • необхідність постійно притримувати рукою.

Щиток не є надійним захистом, залишається висока ймовірність отримання травми очей.

Більш зручними є зварювальні маски з пасивним світлофільтром. Кріпиться така модель на голову, оператору не доводиться тримати її рукою. При цьому вірогідність отримати травму все-таки залишається високою. Бачити через фільтр можна тільки тоді, коли дуга вже горить. Ще одна незручність – перед початком робіт маску необхідно постійно опускати кивком голови і піднімати після завершення зварювання.

Оптимальним вибором є хамелеон. Такий захист для особи має наступні переваги:

  • функція автозатемнення;
  • відсутність необхідності постійно тримати маску.
  • висока ступінь захисту від травм.

Вирішуючи, зварювальні маски хамелеон як вибратипам'ятайте і про недоліки таких засобів захисту:

  • у різних моделей може бути різна ступінь затемнення;
  • елемент живлення маски періодично доведеться міняти;
  • важить хамелеон більше, ніж інші маски.

Враховуючи, що останній засіб захисту саме надійне і зручне, вартість на нього вище, ніж на інші захисні засоби.

За яким принципом працює зварювальна маска «Хамелеон»

Розуміння принципу роботи засоби захисту допоможе визначитися, яку зварювальну маску хамелеон вибрати. Основна відмінність хамелеонів – в наявності автоматичного затемнення та посвітління світлофільтра.

Затемнення надійно захищає зір від усіх видимих випромінювань. Це можливо завдяки тому, що багатошарові светофильтрационные касети складаються з безлічі шарів рідких кристалів та спеціальної плівки, що блокують поляризированные промені.

Якщо хочете розібратися зварювальні маски хамелеон як вибрати, потрібно розглянути три основні параметри такого захисту.

Регулювання ступеня затемнення

Ступінь затемнення є вагомим критерієм, особливо для тих, хто займається зварюванням не професійно або тільки вчиться варити. Звичайні моделі хамелеонів оснащені самим темним світлофільтром. Ці моделі підходять для робіт напівавтоматичного зварювання, газової, дугового, плазмової, електродної. Очі будуть захищені незалежно при проведенні робіт на будь-якій відстані.

Більш функціональні і зручні хамелеони, оснащені регуляторами для налаштування світлочутливості і ступеня затемнення. Регулятори можуть бути:

  • Плавними – це більш точна настройка, що дозволяє встановити зручний для себе затемнення. Щоб очі не втомлювалися, краще вибирати моделі з діапазоном до тринадцяти одиниць сили затемнення.
  • Ступінчастими, які виставляються тільки на значення, передбачені інструкцією.

Швидкість реакції і затемнення

Чутливість світлофільтру дуже важливий параметр. Від цього залежить, як швидко касета потемніє після підпалу і посвітлішає, коли горіння немає. Тривале очікування посвітління – це зайві перерви в роботі. Занадто швидка реакція – ризик того, що маска посвітлішає до того, як повністю перестане світити.

Оптимальна швидкість потемніння становить від 0.19 до 0.4 мілісекунд.

Оптична класифікація світлофільтру

Якщо вам потрібна зварювальна маска, як її вибрати підкаже індивідуальна класифікація моделі. Складається вона з трьох цифр, прописаних через похилу лінію:

  • одиницею відзначають кращі маски;
  • двійкою – середня якість;
  • трійкою найгірші показники.

Перша цифра індивідуального номера – це клас світлофільтра, друга – виразність зображення, третя – однорідність і заломлення світла. Найкращими є моделі, в класифікаційному номері яких присутні тільки одиниці.

Магазин Start-Pro пропонує великий вибір масок хамелеонів від відомого українського виробника за вигідною ціною.

Як перевірити маску на працездатність?

Щоб перевірити хамелеон на працездатність ще в магазині, проведіть кілька простих маніпуляцій. Подивіться через фільтр на сонці, датчики спрацьовують тільки на змінний світ, бо касета повинна закритися і практично відразу відкритися.

Якщо ж подивитися на лампу, яка працює за рахунок змінного струму, фільтр повинен затемниться і не світлішати. Можна включити спалах телефону, яку фільтр повинен сприйняти як іскру і відразу потемніти. Справна маска повинна реагувати і на чирканья кремнієм запальнички.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі