Як різати плитку

Як різати плитку
31.05

Зміст:

  1. Загальні правила безпеки різання плитки
  2. Різання плитки болгаркою (УШМ)
  3. Електричний плиткоріз
  4. Різання кахля ручним плиткорізом
  5. Різка електролобзиком
  6. Різання плитки склорізом
  7. Кусачки для керамічної плитки
  8. Фігурна вирізка плитки

Плитка є одним із самих популярних оздоблювальних матеріалів, який використовується для зовнішньої і внутрішньої обробки, облицювання стін і підлоги в житлових, виробничих, торгових і виставкових приміщеннях. Будь-який процес укладання кахлю не проходить без його різання.

Існує кілька способів розкрою плитки. Важливо вибрати, чим різати плитку, щоб отримати рівні краї і розламати кахель. Правильну і безпечну різання можна виконати за допомогою спеціального інструменту, болгарки, недорогих підручних інструментів.

Загальні правила безпеки різання плитки

Існує ряд загальних правил, якщо їх чітко дотримуватися, різання плитки буде безпечною, простий і комфортною, а в результаті ви отримаєте рівні краї без тріщин і сколів. Основні рекомендації щодо безпечної розкрою кахлю:

  • очі повинні бути захищені спеціальними окулярами;
  • під час різання слід використовувати респіратор, який захистить дихальні шляхи від пилу;
  • для захисту рук і кращого контролю інструменту слід працювати в рукавицях.

У разі використання електроінструменту слід пам'ятати про необхідність охолодження робочої частини. Використовуйте для цього воду, яка також осадит яка піднімається пил і зробить робочий процес більш комфортним.

Щоб отримати потрібний результат, не забувайте про точності вимірів. Розраховуючи потрібну кількість матеріалів і роблячи розмітку для різу, використовуйте рулетку. Неважливо, який інструмент для різання плитки ви вибрали. Ви ріжете рівний, рельєфний матеріал або керамограніт, обов'язково робіть розмітку для розпилу на лицьовій поверхні.

Різати плитку слід з лицьового боку, якщо використовуєте ручні інструменти, а пропив, за яким матеріал буде ламатися, повинен бути неглибоким.

Різання плитки болгаркою (УШМ)

Плиткоріз і інший професійний інструмент необхідний тим, хто професійно займається кладкою кахлю і постійно виконує значні обсяги робіт. Для того щоб зробити плиткове покриття або облицьовувати стіни у ванній будинку, не обов'язково їх купувати, для різання можна використовувати болгарку.

Скориставшись порадами, як різати плитку в домашніх умовах за допомогою УШМ, можна розкроїти ламінат, вініловий, керамічний матеріал і керамограніт рівно і без відколів:

  • плитку потрібно покласти на рівну поверхню і зафіксувати;
  • лінію реза роблять одні чітким і рівним рухом;
  • щоб краще контролювати інструмент, слід встановити бічну ручку.

В залежності від матеріалу регулюють оберти, щоб не було відколів, тримають електроінструмент під нахилом. Глазур не буде відколюватися на зрізах з кутом менше дев'яноста градусів.

Щоб під час роботи болгаркою не піднімалася пил, пропилюють тільки глазур на глибину не більше двох міліметрів. Після того як елемент розламаний по лінії надрізу, шліфують нерівності.

Мокра різання

Суть вологого способу в тому, що ріжучий край інструменту працює при постійному контакті з водою. Для цього ріжучу частину або занурюють у воду, або на неї постійно подається струмінь. Це не найпростіший метод різання, але у нього є незаперечні переваги. По-перше, ріжучий елемент постійно охолоджується, по-друге, вода присаджує пил. Це один з кращих варіантів як різати плитку без плиткоріза.

Правильний вибір диска (кола) по плитці

Вибираючи ріжучий коло, необхідно враховувати його конструктивні особливості, сумісність з електроінструментом, діаметр.

Кола бувають суцільні і сегментовані. Перші відмінно підходять для різання крихкого матеріалу, наприклад, кераміки. Суцільні диски дають рівний зріз, вкрай рідко утворюють сколений край. Сегментовані диски з прорізами підстави допоможуть розпиляти природний камінь або керамограніт.

Електричний плиткоріз

Плиткоріз електричний – це те, чим різати плитку зручніше і краще. Це спеціальний пристрій, використання якого дає ряд важливих переваг:

  • точний розкрій плитки без відколів;
  • більш швидке виконання реза;
  • відсутність необхідності шліфувати краю після розрізу;
  • розкрій під правильним кутом.

За допомогою цього інструменту можна різати плитку з будь-якого матеріалу, від крихкого ламінованого кахлю, до міцного керамограніта. Перед тим, як різати плитку плиткорізом, підготуйте додаткові пристосування, які зроблять процес ще більш простим. Використовуйте направляючу для плитки, рулетку і лінійку.

Різання кахля ручним плиткорізом

При укладанні настінного або підлогового кахлю усередині приміщення можна використовувати ручний плиткоріз. Складається пристосування з опори з гумовою основою, ріжучого коліщатка, ручки і направляючих.

Такі інструменти для різання плитки можуть мати вбудовану лінійку, транспортир, що дозволяє виставити потрібний кут різання. Перед розкриємо плитки ручним інструментом необхідно зробити розмітку. Після цього матеріал фіксується, ріжучим коліщатком робиться розріз, плитка розламується.

Ручним інструментом можна зробити тільки прямий пропив, він не призначений для закруглених і фігурних зрізів.

Різка електролобзиком

Багато рез плитки роблять, використовуючи лобзики електричні.  Прості пилки для цього не підійдуть, пропиляти кахель можна тільки спеціальним пиляльним полотном. Перед тим, як різати плитку, її потрібно замочити. Це допоможе уникнути скупчення пилу під час роботи.

При такому варіанті розпилу не використовують маятниковий хід, так як в результаті пропив буде не якісним. При цьому електролобзик дозволяє робити фігурну вирізку для створення оригінальних композицій. Якщо ви збираєтеся різати плитку електролобзиком, зверніть увагу на наступні моменти:

  • Використовувати слід тільки той інструмент, на якому регулюються обертів. Зробити акуратний пропіл при максимальних параметрах не вийде, працювати можна на середніх або низьких обертах.
  • Щоб на лицьовій стороні матеріалу не залишалось подряпин від підошви інструменту, плитку слід перевертати зворотною стороною вгору. Можна мінімізувати ризики пошкодити кахель, якщо заклеїти підошву лобзика скотчем.
  • Вести лобзик треба плавно, не докладаючи зусиль, щоб не зайти за намічені кордону.

Електричним лобзиком можна розпиляти тонку і середньої товщини настінну плитку. Інструмент не впорається з товстим покриттям кахлем і міцним керамогранітом.

Різання плитки склорізом

За допомогою цього інструменту можна розкроїти тільки кахельну матеріал. Частини повинні бути не вже двох сантиметрів, розріз можна зробити тільки прямий. Перед тим, як різати плитку склорізом, підготуйте все необхідне для роботи:

  • склоріз або будь-який інший інструмент з гострою ріжучою кромкою;
  • металеву лінійку або пряму металеву рейку.

Щоб розріз вийшов рівним, слід зробити розмітку. Після цього роблять рівне рух інструментом по позначеній лінії і розламують на кахель упорі.

Кусачки для керамічної плитки

Інструмент підбирається в залежності від того, який потрібно зробити розріз кахлю. Якщо ви не знаєте, чим різати плитку, щоб отримати фігурний рез, візьміть кусачки. Вони не розкроюють матеріал, а відламують від нього шматочки потрібного розміру. Лінія фігурного вирізу виходить нерівною і вимагає фінішної обробки, наприклад, шліфування наждачним папером.

Спочатку кусачки при кладці плитки використовувалися, щоб зробити шматочки для мозаїки, пізніше їх стали застосовувати і в звичайному ремонті. Цей плитковий інструмент зовні схожий на звичайні кусачки. Різниця в тому, що на нижній його частині є алмазний ролик, а на верхній – губки.

Незамінне пристосування у випадках, коли від кахлю треба відрізати смугу менш півсантиметра. Дуже складно виконати таку роботу будь-яким іншим інструментом. Щоб кладка вийшла рівною, вузькі лінії кусачками відрізають, використовуючи будівельний рівень.

З допомогою кусачок можна зробити круглу виїмку. Для цього непотрібна частина плитки вибирається невеликими шматочками, чітко по розмітці. Прямий розпил кусачками робиться після попереднього реза глазурі роликом. Після цього ролик ставиться під низ, а губки зверху. Одне натискання на ручки і кахель ламається чітко по лінії.

Фігурна вирізка плитки

Найчастіше потрібно зробити прямий різ плитки, але іноді потрібні і нерівні лінії, напівкруглі. Особливо складно зробити таку роботу, якщо вылом слід починати не від краю. Як правильно різати плитку в такому випадку? Для початку необхідно проробити отвір в наміченому місці, а після цього акуратно виламувати його невеликими шматочками.

Перед тим як почати фігурне виламування, зробіть глибоку лінію по всій кордоні. Це необхідно, щоб не порушити межі майбутнього малюнка і зменшити кількість відколів.

У роботі використовують спеціальний інструмент – кусачки з роликом або звичайні плоскогубці. Існує кілька способів вылома плитки:

  • Щоб прибрати шматочок далеко від лінії кордону, на відстані не менше п'яти міліметрів інструмент сильно стискають, що матеріал открошился. Також можна стиснути і різко повернути інструмент. Не треба намагатися виламати відразу великі шматки, можна випадково зачепити частина плитки за лінією і зіпсувати всю роботу.
  • Довгі, вузькі і прямі смужки відламують різким поворотом щипців з роликом або плоскогубців. Попередньо треба нанести розмічальну подряпину і затиснути інструмент строго по ній. Якщо не вийшло відламати лінію по всій довжині плитки, що залишилися частини усувають тим же способом. Якщо залишилися гострі виступи, їх акуратно подламывают.
  • Щоб легко і швидко підготувати великий обсяг матеріалу, простіше всього нанести ризику роликом або іншим ріжучим предметом і злегка вдарити елемент об гострий кут.
  • Якщо шматок повинен бути відрізаний не по всій довжині, застосовують випилювання. Кілька сторін надрізають, а одну виламують, використовуючи затискачі.

Тепер ви знаєте, як різати плитку без сколів, залишається тільки придбати якісний інструмент. Інтернет-магазин Start-Pro пропонує великий асортимент механічного та електроінструменту для різання кахля. В каталозі ви знайдете тільки кращі пристрої від провідного українського виробника. Ми гарантуємо ідеальне співвідношення ціни та якості, доставляємо товари у всі міста України.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі