Види інструментів по дереву

Види інструментів по дереву
04.12

Зміст:

  1. Які бувають інструменти для оброблення дерева
  2. Ручні інструменти
  3. Електричні інструменти для оброблення дерева
  4. Електролобзик
  5. Циркулярна пила
  6. Електрорубанок
  7. Шліфмашинки – стрічкові, вібраційні, ексцентрикові
  8. Поради та рекомендації щодо вибору інструменту для дерева

 

Деревина представляє собою один з найбільш універсальних матеріалів, сфера використання якого надзвичайно широка. Дерево вважалося пріоритетним матеріалом не тільки для будівництва будинків, але і для виготовлення різноманітної домашнього назначення, різного декору та інших виробів. Через століття з'явилася величезна різноманітність інших матеріалів, які активно набирали популярність, але деревина все так само залишається затребуваною. В даний час цей матеріал найбільш активно застосовується під час проведення столярно-монтажних робіт і в процесі виготовлення предметів меблів.

У роботі з деревиною використовуються певні види інструментів, які є незамінними помічниками при виготовленні виробів з дерева. Їх існує кілька різновидів, кожна з яких виконує ряд особливих функцій. Такі інструменти можуть бути придатними для використання лише в масштабах великого виробництва, так і для домашнього використання.

Які бувають інструменти для оброблення дерева

Обробка деревини проводиться різними способами, при яких застосовується як сучасний електроінструмент у всьому його різноманітті, так і ручний інструмент по дереву, який також здатний виконувати безліч функцій. Процес деревообробки передбачає виконання різних робіт, і кожна з них вимагає застосування певного виду допоміжного інструменту.

Крім того, класифікація всіх пристосувань, які використовуються для роботи по дереву, проводяться в залежності від наступних параметрів:

  • професійні – їх застосування можливо в масштабах великого виробництва і для виконання робіт у великих обсягах;
  • аматорські – ті, які застосовуються для побутових потреб в домашніх умовах;
  • інструменти, які відносяться до проміжної категорії – напівпрофесійні, використовувані будинку, але більш досвідченими майстрами.

Перші із представлених інструменти найбільш дорогі, а два останніх види ідеально підійдуть для тих, хто хоче обробити деревину будинку.

Ручні інструменти

Ручний інструмент для обробки дерева передбачає задіяння фізичної сили майстра, а також наявність певних навичок. Різноманітність даного типу інструментів досить велика, і можна підібрати саме той прилад, який необхідно в конкретній ситуації.

Велика частина інструментів в даному сегменті були придумані ще в ті часи, коли людство не знало про існування електрики. Тим не менш, через століття люди продовжують ними активно користуватися. 

ручні інструменти для обробки дерева

Серед ручних інструментів можна виділити ті, які найбільш активно використовуються майстрами для деревообробки:

  • сокира – інструмент, по праву заслуговує звання самого популярного, без якого не обійтися в приватних будинках. Крім того, він відрізняється величезним спектром виконуваних робіт, будучи незамінним помічником будь-якого тесляра;
  • ножівка, застосовувана для розпилу деревини вручну і розрізняються між собою варіанти декількома формами зубів;
  • долото – пристосування для того, щоб зробити отвори різного діаметру;
  • стамеска – допомагає зачищати поверхню після роботи долотом;
  • ручний рубанок – необхідне пристосування для стругання дерева, також існує кілька видів;
  • обценьки – спосіб швидкого позбавлення від цвяхів, що стирчать з дерева.

І це далеко не всі інструменти для ручної роботи з дерева, що існують зараз на ринку. Завдяки широкому асортименту найменувань кожен майстер зможе підібрати саме ті пристосування, які йому необхідно.

Електричні інструменти для оброблення дерева

Для спрощення роботи та застосування мінімальних зусиль людини існує величезний вибір різноманітних електроінструментів, створених для роботи по дереву і функціонують за рахунок наявності електричного двигуна. У свою чергу, даний вид агрегатів поділяється на два підвиди:

  • ручні, які для зручності і мобільності можуть бути оснащені акумуляторами;
  • стаціонарні, мінімізують втручання людини – наприклад, токарний верстат.

Вони можуть використовуватися абсолютно на всіх етапах роботи з дерева і виконують свої функції швидко і ефективно. Саме тому домашні майстри намагаються обзавестися подібними пристроями, вибираючи їх для спрощення роботи та поліпшення якості одержуваного виробу.

Як і ручних електричних інструментів існує величезна безліч. Далі розглянемо ті види інструментів по дереву, які використовуються найчастіше.

Електролобзик

Електричний лобзик використовується в процесі різьблення по дереву і створення дрібних декоративних елементів. Такий різець вимагає від майстра граничної точності, так як при найменшому колиханні руки може бути порушений весь багатогодинний час праці над об'єктом.

В даному випадку електричний прилад дозволить домогтися максимальної точності і спростить роботу майстра.

Електролобзик

Циркулярна пила

Даний вид електроінструменту незамінний в тому випадку, якщо в домашніх умовах постійно проводиться розпил деревини. Таким чином ви зможете значно прискорити цей процес і зробити набагато більше в стислі терміни.

Звичайно, циркулярна пила не підійде для тих, хто планує зробити фігурні різи. Циркулярна пила найкраще підійде для роботи не тільки з деревиною, але і з листами фанери і навіть пластиком.

циркулярна пила

Електрорубанок

З допомогою електрорубанка майстер зможе зробити будь-яку дерев'яну поверхню ідеально рівною, і при цьому не докладати значних зусиль. Цей процес значно спрощується з електричним інструментом, на відміну від ручного.

Скориставшись електрорубанком, досягти ідеальних показників поверхні дерева ви зможете легко і швидко.

Електрорубанок

Шліфмашинки – стрічкові, вібраційні, ексцентрикові

Шліфувальні інструменти бувають різних типів і використовуються для створення гладкого дерева. При наявності лише ручних пристосувань така робота є монотонною і забирає чимало сил.

Шліфмашинки, в залежності від сфери застосування і цілей їх використання, поділяють на кілька видів:

  • стрічкові – підійдуть при грубої зачистки і можуть зняти товстий шар покриття з поверхні дерева;
  • вібраційні – активно використовуються в побуті домашніми майстрами;
  • ексцентрикові – застосовуються при обробці стін і здатні впоратися з горбистою поверхнею.

вібраційні шліфмашинки

Поради та рекомендації щодо вибору інструменту для дерева

Щоб не розгубитися серед величезного асортименту представлених найменувань інструментів для деревообробки, варто дотримуватися деяких правил.

По-перше, потрібно відразу визначити етапи робіт, які необхідні для створення дерев'яного виробу. Розпланувавши всі процеси, що ви будете точно знати, яких саме засобів не вистачає для їх якісного виконання.

По-друге, визначитеся з вашим пріоритетом. Якщо ви не хочете переплачувати, а інструмент використовується в будинку під час робіт невеликій складності, то цілком можна обійтися ручними пристроями. Якщо ж передбачається виконання великих обсягів робіт, і вам хочеться збільшити продуктивність при меншій витраті зусиль – тоді електроінструмент зможе вирішити вашу проблему.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі