Заточення ланцюга бензопил

Заточення ланцюга бензопил
04.12

Зміст:

  1. Чому необхідно заточувати ланцюг
  2. Які бувають способи заточування бензопили
  3. Ручне заточування напилком
  4. Заточка за допомогою шаблону
  5. Заточення ланцюга болгаркою
  6. Заточка на верстаті
  7. Які бувають види і типи ланцюгів для бензопили
  8. Підведемо підсумки заточування ланцюга

Для того щоб бензопила ефективно працювала і справлялася зі своїми безпосередніми функціями, у неї неодмінно повинен бути заточенний гострий ланцюг. В іншому випадку продуктивність праці буде значно знижена, а також зросте ймовірність отримання виробничих травм під час роботи з затупившимся інструментом. Щоб цього уникнути, повинна проводитися планове заточення ланцюга бензопили, яке може бути виконане як кваліфікованим фахівцем в спеціалізованій майстерні, так і в домашніх умовах.

Перший варіант, звичайно ж, більш простий, адже можна звернутися за допомогою до професіонала і ні про що не турбуватися. Але при інтенсивній роботі бензопила затуплюється дуже швидко, внаслідок чого доведеться проводити заточування неодноразово, витрачаючи при цьому зайві кошти. Крім того, це призводить до постійних і тривалих тимчасовим простоїв, що в свою чергу може стати причиною падіння продуктивності.

Заточення ланцюга бензопили – це відмінна альтернатива покупці нової, так як дозволить значно заощадити бюджет. Якщо ж цей захід буде проводитися самостійно, то вам не доведеться витрачати ні копійки. При цьому, необхідно знати декілька важливих моментів, щоб процес заточування пройшов легко і з максимальною результативністю.

Чому необхідно заточувати ланцюг

Чому необхідно заточувати ланцюг

Перш ніж почати заточувати ланцюг, потрібно визначити, що вона затупилась. Про це свідчать наступні ознаки:

  • необхідність прикладати додаткову силу при роботі, щоб добитися хоч якогось результату;
  • відведення шини в бік;
  • неточне функціонування пильного полотна;
  • підклинювання зубів ланцюга в деревині;
  • у процесі роботи летить велика кількість дрібного пилу;
  • витрата великої кількості палива при мінімальній продуктивності;
  • низька результативність при підвищеному навантаженні.

Всі вищезазначені наслідки негативно впливають як на майстра, який працює з затупленим інструментом, так і для самої бензопили, яка може згодом вийти з ладу. Саме тому треба не відкладати заточку агрегату на невизначений час, а робити це вчасно, щоб ваш інструмент працював злагоджено, а ви не боялися покалічитися.

Для того щоб приступити до процесу заточування, основною рекомендацією спочатку є знайомство зі складною формою зубців ланцюга. Кожен зуб складається з декількох параметрів. До складових ріжучого ланки відносяться основа ланки, лопатка зубця, обмежувач глибини, вертикальне і горизонтальне лезо.

Також під час заточування можна вибрати різні кути заточування ланцюга, кожен з яких підбирається в залежності від конкретних цілей. Так, для можливості відмінно різати м'яку деревину найкраще підійде великий кут заточування, а малий, в свою чергу, стане в нагоді під час роботи з більш твердим матеріалом, або мерзлим.

які бувать способи заточування бензопили

Які бувають способи заточування бензопили

Заточувати затупившийся ланцюг бензопили можна кількома різними способами, які мають свої відмітні особливості. Існують наступні методики:

  • ручний спосіб, при якому потрібне використання напильника;
  • використання у роботі спеціалізованих шаблонів;
  • процес заточування, в якій використовується болгарка;
  • застосування для заточування ручного верстата.

Кожен з них демонструє високу ефективність, і підібрати потрібний серед них ви можете в залежності від особистого досвіду і наявних можливостей.

Перед початком робіт необхідно провести кілька підготовчих заходів. Спочатку готуються акумуляторні пили ланцюгові, а також пристосування, які будуть використовуватися під час роботи. Далі вибираєте найбільш підходящий метод заточування і проводите всі потрібні заходи. Після цього необхідно сточити обмежувач і після завершення робіт перевірити правильність їх виконання.

Ручне заточування – напилком

Перед тим як заточити ланцюг на електропилу, вам потрібно заздалегідь підготувати всі потрібні інструменти. В даному випадку знадобляться плоский і круглий напилок, розмір якого визначається в залежності від кроку ланцюга, а також державка, за допомогою якої здійснюється кріплення круглого напилка. Розмір кута, під яким повинні бути заточені зуби ланцюга, нанесений на планці державки. Рада для тих, хто не знає, як правильно точити ланцюг на пилу: краще всього заздалегідь придбати комплект з декількох напилків різного діаметру, щоб міняти їх і знаходити відповідні для різних цілей.

В цілому процес ручного заточення проходить у кілька почергових етапів:

  • затискач шини в лещатах;
  • установка напилка в державка і розміщення державки на ланцюгу;
  • з допомогою стрілок, нанесених на планку інструменту, розміщення їх паралельно шині;
  • перевірка правильного кута заточування;
  • проведення заточування з дотриманням напрямки руху вперед;
  • використання плоского напилка в якості засобу сточування обмежувача.

Даний метод є найбільш простим серед усіх представлених, але в той же час і допускають наявність неточностей. Існує можливість неправильного самостійного підбору кута заточування, що може призвести ведення полотна по сторонам.

Заточка за допомогою шаблону

Щоб з найбільшою зручністю заточити ланцюг бензопили самому, для досягнення граничної точності використовують спеціалізовані шаблони. Дані пристосування створені так, що вони відповідають конкретним параметрам ланцюга і використовуються разом з ними. Шаблонів існує кілька варіантів, кожен з яких використовується при роботі з певними видами ланцюга, тому перед початком заточування потрібно підібрати оптимальний.

Щоб досягти потрібної ефективності, необхідно докласти вибраний шаблон по черзі до кожного зубця. Зміна кутів в даному випадку виключається, так як за рахунок м'яких роликів напилок може плавно переміщатися.

В основному такий спосіб заточування найактивніше застосовується тими, хто використовує професійні електропили ланцюгові. Так можна значно заощадити дорогоцінний час і не витрачати зайвих зусиль, при цьому, збільшуючи точність заточування навіть тим, хто не має досвіду у даному процесі.

Заточення ланцюга болгаркою

Ще один ефективний спосіб, як правильно заточити бензопилу – з використанням болгарки. Тим не менш, такий метод заточування є досить нестандартним. Без досвіду його важко втілити у реальність, а також є небезпека пошкодити зуби і таким чином повністю привести ланцюг в непридатність, після чого буде потрібно лише купувати нову.

Незважаючи на те, що у даного методу існує чимало недоліків, з його допомогою можна з легкістю визначити кут заточування навіть тим, хто не володіє таким досвідом. Щоб почати роботу, потрібно болгарка з диском в діаметрі від 2,5 мм, який призначений для роботи по металу. І ще одна важлива особливість полягає в тому, що диск для болгарки повинен бути використаним раніше і мати закруглені краї, новий використовувати в даному випадку не можна.

В цілому, перш ніж приступати до загостренню інструменту даними способом, варто заздалегідь зважити всі «за» і «проти», ознайомитися з інструкцією, і лише тоді починати роботу.

Заточка на верстаті

Мабуть, найбільш простим у плані виконання майстром є спосіб заточування, при якому використовується спеціальне обладнання. Так ви зможете уникнути можливих недоліків, а фінальний результат буде більш якісним. В даному випадку раціонально використовувати шліфувальний верстат, ефективність роботи якого забезпечується наявністю точних вимірювальних засобів.

Звичайно, є у такого методу і один мінус, адже не може бути все ідеально. Полягає він у значною дорожнечею, так як подібне обладнання коштує чималих коштів. У зв'язку з цим, далеко не кожен майстер зможе дозволити собі придбати її для домашнього використання. Тим не менш, він точно підійде тим, хто часто і професійно працює з бензопилою, кому потрібне постійне загострювання її ланцюгів, і хто точно знає, як точити ланцюг на бензопили верстатом. При такому умови придбане обладнання досить швидко окупиться і дозволить значно заощадити час і зусилля, що докладаються.

Які бувають види і типи ланцюгів для бензопили

Які бувають види і типи ланцюгів для бензопили

Щоб процес заточування ланцюгів бензопили пройшов максимально легко, а його результат задовольнив всі вимоги, необхідно до нього добре підготуватися. Спочатку варто розібратися в тому, які існують відмінності між різними ланцюгами для пилок. В цілому, вони розрізняються за такими характеристиками:

  • висоті зубців;
  • кроку ланцюга.

Від висоти зубців безпосередньо залежить глибина проникнення бензопили в деревину. У зв'язку з цим для найбільшої продуктивності інструменту, який буде глибоко і швидко розрізати оброблюваний матеріал, необхідний високий профіль. Враховуючи цей параметр, існує два типи ланцюгів:

  • низькопрофільні, що підходять для використання в домашніх умовах, висота зубців яких становить 0,635 мм;
  • високопрофільні, висота зубців у яких досягає показника в 0,763 мм. Як правило, такий ланцюг встановлюється в потужному професійному обладнанні.

Що стосується кроку ланцюга, то це – дуже важливий показник, який являє собою відстань між сусідніми ланками. Цю характеристику обов'язково потрібно дізнатися перед заточенням, так як це буде потрібно для підбору оптимального розміру напилка. Існує безліч варіацій, серед яких найбільш затребуваними вважаються наступні:

  • найбільш популярний розмір, який застосовується в пилах для роботи з м'якою деревиною – 3/8 дюйма;
  • побутові бензопили дуже часто комплектуються ланцюгом з кроком 0,325 дюйма;
  • щоб розпиляти досить товсту колоду або повалити дерево, потрібен інструмент, крок ланцюга якої становить 0,375 дюйма;
  • у професійних бензопилах виробники встановлюють ланцюга з показником кроку ланцюга, рівним 0,404 дюйма.

Заздалегідь ознайомившись з вищевказаними параметрами, ви зможете з більшою впевненістю і знанням зробити важливий процес заточування ланцюга бензопили.

Підведемо підсумки заточування ланцюга

Правильне і своєчасне заточення ланцюга бензопили – це не тільки можливість не витрачати зайві гроші на придбання нового ланцюга, але й запорука ефективної і тривалої роботи вашого інструменту. Провести цю процедуру в домашніх умовах можливо і неважко, головне – заздалегідь підготуватися до цього, вибрати найбільш підходящий для вас спосіб і запастися усіма необхідними для цього матеріалами.

Початківцям майстрам досвідчені фахівці настійно рекомендують час від часу проводити профілактичну заточування зубців, щоб забезпечити максимальну продуктивність вашого інструменту. При правильному догляді він буде служити вам довго, а результат його роботи виправдає всі очікування.

Останні новини
Як вибрати шабельну пилу
Як вибрати шабельну пилу
29.11
Широкий асортимент та різноманітність торгових марок сучасного електроінструменту значно ускладнює вибір шабельної пилки. Цей універсальний інструмент поєднує в собі риси ручної пилки та електролобзика, проте має більш розширений функціонал.
Читати далі
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
Як вибрати акумуляторну ланцюгову пилу
29.11
Для роботи на присадибній ділянці, обрізки дерев та чагарників, заготівлі дров на зиму без ланцюгової пилки не обійтися. Вибір акумуляторної ланцюгової пилки обумовлений безперечними перевагами обладнання, що поєднує в собі всі переваги електрообладнання та інструментів, оснащених бензиновим двигуном
Читати далі
Вибір акумуляторного шуруповерта
Вибір акумуляторного шуруповерта
26.11
Шуруповерт є електричною викруткою з розширеним функціоналом. З його допомогою можна легко змонтувати збірні конструкції, вкрутити за лічені хвилини сотні болтів та шурупів, просвердлити отвори потрібного діаметра у пластиці, деревині, тонких металевих деталях.
Читати далі
Вибираємо паяльник для пластикових труб
Вибираємо паяльник для пластикових труб
02.08
На зміну чавунним конструкцій трубопроводу для водопостачання і каналізації в квартирах і виробничих приміщеннях прийшли поліпропіленові труби, для монтажу яких використовується спеціальний інструмент - паяльник.
Читати далі
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
Електричний лобзик: для чого він потрібен і як вибрати
02.08
Розпиляти дерев'яну дошку можна і звичайною пилкою. Однак якщо виникає необхідність в роботі крихкими, легко розшаровуються матеріалами, на допомогу приходить електричний лобзик.
Читати далі
Електричний дриль: поради щодо вибору
Електричний дриль: поради щодо вибору
02.08
Одним з найбільш затребуваних інструментів для ремонтних і будівельних робіт є електрична дриль. З її допомогою можна виконувати величезну кількість операцій: легко зібрати або відремонтувати меблі, свердлити отвори будь-якого діаметру, розмішувати фарбу, клей для шпалер або заточити свердло.
Читати далі
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
Що слід врахувати при виборі будівельного міксера
02.08
Якість будівельних і монтажних робіт залежить від того, наскільки однорідною є суміш для обробки поверхонь або проклейки матеріалів.
Читати далі
Як вибрати точильний верстат для будинку
Як вибрати точильний верстат для будинку
30.07
Ефективність і якість роботи ріжучих інструментів залежить від гостроти заточки. Навіть звичайні ножі для роботи на кухні повинні бути гострими. Однак підручними інструментами таку роботу виконати досить складно.
Читати далі